Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

DVD

Megjelent és kapható egy különleges, a regéci várról szóló DVD, mely megvásárolható Regécen az Önkormányzatnál, a várban, illetve utánvéttel is megrendelhető.
A lemez 1300 Ft-ba kerül.

Ajánlj minket!

Statisztika


idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF9926.JPG
falunap2008_17.jpg.jpg
DSCF4107.JPG
2006.04.12. Várút kavicsolás 009.jpgA Regéci Vár hírei : Regéc Várának feltárása 2012 - Az első nap krónikája
Beküldte bakos Beküldve 2012.07.17. 10:02:24 (726 olvas)

A mai napon megkezdtük a vár feltárásának 14. évadát.
A vár feltárása idén is három hetes időszakot ölel majd fel, azonban az eddigiektől eltérően két szakaszra lesz bontva az ásatás. Az első és a második hét július 16 – 27. között lesz megtartva, a harmadik hét pedig augusztus 13 – 17. között. Ennek oka, hogy augusztus 4-én kerül megrendezésre a falunap és az Önkormányzat a rendelkezésre álló munkaerőt a falunap lebonyolítása érdekében a rendezvény előtti és utáni héten óhajtja felhasználni.

Amit a mai első és zivataros napról elmondhatunk:
A feltárás elvégzéséhez az ásatás első hetére hihetetlen létszámú erőket összpontosított Regéc Község Önkormányzata, akik között a már évek óta az ásatási csapat fő erejét képező ráckevei gimnazistákat, továbbá régészhallgatókat, regéci munkásokat és diákokat, gyömrői diákokat és más önkénteseket egyaránt megtalálunk.
A nagy létszámnak köszönhetően igen nagy volt a sürgés-forgás a Középső vár udvarán. Miközben Bakos Jani keze munkáját dicsérő újabb ideiglenes lépcső készült el (mely az udvarról vezet a tavaly épített lépcsőhöz és ezzel kiváltja az omladékdomb tetején vezető turistautat), a csapatok óriási lelkesedéssel vetették magukat az udvaron lévő omladékdomb maradványának eltüntetése feladatába.
Ennek meg is lett az eredménye, ismét szép számmal kerültek elő kerámiatöredékek, néhány több színű mázas kályhacsempe-töredék, szegek és más leletek. Utóbbiak közül kiemelendő egy újkori kanál, hátoldalán kereszttel díszített korona ábrázolásával. Bahamáék eközben az omladékdomb rájuk eső részén újabb és újabb reneszánsz faragványokat is kibontottak.
Megkezdtük két kisebb kutatóárok feltárását is (egyet a konyhában, egyet az Alsóvárba vezető eredeti lépcső területén), de ezekkel ma sokra nem jutottunk.
Mint ahogy sajnos az ásatást is hamarabb be kellett fejeznünk a mai napon, mert a viharos szél kellő mennyiségű esőt is hozott magával, így kora délután be is fejeztük az első napi munkát.

Giber Mihály – Simon Zoltán

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!