Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

DVD

Megjelent és kapható egy különleges, a regéci várról szóló DVD, mely megvásárolható Regécen az Önkormányzatnál, a várban, illetve utánvéttel is megrendelhető.
A lemez 1300 Ft-ba kerül.

Ajánlj minket!

Statisztika


idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
Falunap 2007_12.jpg
ss3600240.jpg
feltaras2008_06.jpg
2006.07.22. Kirándulás 083.jpgA Regéci Vár hírei : A harmadik nap krónikája
Beküldte bakos Beküldve 2012.07.26. 16:26:58 (695 olvas)

A mai napon is a megszokott helyszíneken folytattuk tovább a feltárást. Az időjárás is kedvezett nekünk.
A konyhában Vilmányi Zoli, Rákóczi Gergő és Havasy Orsi példamutató precizitással tárták fel az egyre-másra mutatkozó rétegeket. A konyha déli falában egy másodlagosan befalazott ajtó szárkövet is találtak, mely azt bizonyítja, hogy a konyha építéséhez egy korábbi, elbontott épület anyagát is felhasználták. Mindez – eddigi ismereteink alapján – a 16. század első harmadában történhetett.
A másik kutatóárokban a ráckevei lányok is jól haladtak tovább a munkával. Az egyébként igen kicsi kutatóárokban a keleti várfal építéséhez kapcsolódó adatokat várunk.
Az udvaron tovább folytatódott az omladékdomb megmaradt része elleni hősies küzdelem, melyben a nagy létszámú ráckevei főerők mellett, mind a derekasan küzdő regéci erők, mind a gyömrői csapatok kivették részüket. Küzdelmük eredményét az újabb és újabb előkerült reneszánsz kőfaragványok és a kora újkori leletanyag mutatja.
Az udvar déli végén egy igen gyenge állapotban megmaradt kőfalat találtunk, mely kelet – nyugati irányban húzódik az Alsóvár sziklája előtt. A csaknem 1 méter magasan megmaradt fal sürgős építészeti beavatkozásra fog szorulni. Ez már most is látszik.

Giber Mihály – Simon Zoltán

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!