Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

DVD

Megjelent és kapható egy különleges, a regéci várról szóló DVD, mely megvásárolható Regécen az Önkormányzatnál, a várban, illetve utánvéttel is megrendelhető.
A lemez 1300 Ft-ba kerül.

Ajánlj minket!

Statisztika


idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
batyusbal 2010 (6).JPG
falunap_2003_33.jpg
feltaras2004_15.jpg
DSCF4085.JPGA Regéci Vár hírei : A hatodik nap krónikája
Beküldte bakos Beküldve 2012.07.26. 16:41:21 (817 olvas)

Napos, szeles idő kíséretében megkezdtük az ásatás második hetét. A várban dolgozó csapat összetétele erősen megváltozott.
Két újonnan érkezett régészhallgató (Csoltkó Emese, Bodri Máté) mellett új önkéntesként csatlakozott az ásatáshoz Molnár Gergely, a szegedi egyetem anatómia tanára is. Szintén új munkatársként köszönthetjük a Hejcéről és Fonyból érkezett munkásainkat is. Mellettük a már előző hétről ismert regéci csapat és az idei ásatás elejétől velünk dolgozó Rosta Péter főiskolai tanár úr alkotta az erők többi részét.
Ez az igen vegyes összetételű, az előző hetinél jóval kisebb létszámú csapat lelkesen vetette bele magát a munkába.
Ennek eredményeképpen a konyhai kutatóárokban újabb réteget bonthattunk. Az újabb rétegben némi túlzással állítható, hogy több a lelet, mint a réteget alkotó agyagos, habarcsos feltöltés. Ez ugyan lassítja a munkát, viszont csak innen több zsáknyi lelet került elő (rengeteg állatcsont, sok késő középkori kerámiatöredék), és még nem értük el a réteg alját!
Az udvaron a regéci, hejcei és fonyi munkások és az önkénteseink csapásai alatt az omladékdomb újabb részei tűntek el. Mind az Alsóvár sziklája alatti gyenge fal, mind a nyugati palotaszárny (egyébként meglehetősen jó állapotban fennmaradt) udvari homlokzati fala egyre hosszabb szakaszban mutatkozik. Ezzel arányosan egyre nő az előkerült reneszánsz faragványok száma is.

Giber Mihály – Simon Zoltán

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!