Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF6344.JPG
DSCF1083.JPG
DSCF3156.JPG
IMG_0958.JPGA Regéci Vár hírei : A tízedik nap krónikája
Beküldte bakos Beküldve 2012.08.6. 19:10:11 (782 olvas)

Az ásatás első, két hetes szakaszának végét jelentő nap igencsak összetettre sikeredett, nem is annyira a kutatás, hanem az időjárás szempontjából.
A reggeli napsütéses időben erőinket az udvar délnyugati sarkába összpontosítva haladtunk előre annak rendje és módja szerint, munkásaink, diákjaink szorgalmasan bontották az omladékot, gyűjtötték a leleteket, dél körül azonban hatalmas vihar csapott le a várra és a környékére. Ez nemcsak, hogy leállította a munkát, de a kb. egy órás esőzés akkora mennyiségű vizet zúdított a várra, hogy az udvaron lévő feltárási terület egyetlen hatalmas tóvá változott. A Bahama-pince mellett, az Alsóvárba vezető lépcső területén lévő kicsiny kutatóárkunk színültig telt vízzel, ettől kezdve akár fürdőkádnak vagy hűsölő medencének, esetleg sör és más frissítő italok hidegen tartására is használhattuk volna. A konyhai kutatóárkunkban már kevésbé gyűlt össze a víz, de azért a nyugati várfal belső oldalán ott is kialakult egy kisebb tócsa.
Miután a vár és a feltárási terület ilyen tisztes módon elázott, és mert a vihar pont a munkaidő végére vonult el, kora délután levonultunk a várból.
Ezzel megkezdődik a vár idei feltárásába beiktatott két hetes szünet. Augusztus 13-án folytatjuk tovább a munkát!


Ezzel együtt megköszönjük a vár feltárásában e héten résztvevők munkáját!
Itt említjük meg Csoltkó Emese és Bodri Máté régészhallgatók nevét, akik az augusztusi hétre már nem térnek vissza dolgozni. Hasznos munkájukat ez úton is köszönjük!
Szintén köszönetet mondunk Rosta Péter főiskolai tanár úrnak, aki új önkéntesként nagy lelkesedéssel vetette bele magát a vár régészeti kutatásába és másfél hétig erősítette az ásatáson résztvevő csapatot.
Ugyancsak köszönjük az ásatás második hetében a várban dolgozó hejcei és fonyi munkások fáradozásait!
És ismét köszönetünket fejezzük ki Regéc Község Önkormányzatának, élén Kormos István polgármester úrral és Bakos Ferenc alpolgármester–falugondnok úrral, az ásatás hátterének megteremtéséért, a munkák elvégzéséhez szükséges feltételek biztosításáért!
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, meg kell említenünk, hogy ez a hét sem lett volna teljes Juhász Marianna csodás étkei nélkül! Az ő munkáját is köszönjük!

Giber Mihály – Simon Zoltán

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!