Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

Ajánlj minket!

Statisztika


idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF7852.JPG
mikul?s 004.jpg
hotakaritas a varban (10).JPG
2006.03.30. Tó 003.jpgA Regéci Vár hírei : Újjá épül a hétszáz éves torony Regéc Várában
Beküldte bakos Beküldve 2015.05.28. 13:25:17 (2202 olvas)

Több mint hétszáz éve építette az északi lakótornyot az Aba nemzetség a Regéc nevű hegyen. Így vette kezdetét Regéc Várának építése az 1200-as évek végén. A szabálytalan téglalap alaprajzú lakótorony régészeti ásatása 1999-ben történt meg, itt vette kezdetét akkor a műemlék feltárása. A torony, amit ma már öregtoronynak is nevezünk – meglehetősen leromlott állapotba került napjainkra. Leginkább keleti és északi falai maradtak meg, igaz azok több emeletnyi magasan. Napjainkban a Regéc Várában zajló nagyszabású beruházás egyik legfőbb területe ez a négyszintes öregtorony, ami a nyár folyamán teljes eredeti valójában újjáépítésre kerül. A nem mindennapi műemléki helyreállítás alkalmával megvalósuló fejlesztés során az öregtorony többszintes kiállítótérré alakul, legfelső szintről megtekinthető lesz a várból látható, élményt nyújtó körpanoráma. Már javában dolgoznak az ácsok is a palotaszárny északi helyiségeiben épülő első emeleti tölgygerendák és az azokra kerülő pallózat beépítésén. Regéc Vára a beruházás időszaka alatt is folyamatosan látogatható.

Amikor elkészül, akkor a látogatók már ezen keresztül is eljuthatnak a Felsővárba, azaz az Öregtoronyba és a mellette található megújuló területre. Az öregtorony első szintjén már kész az első födém, napokon belül indul erről a szintről a torony további falazása. Elkészültét követően olyan magas lesz a torony, hogy annak teteje időnként a felhőket fogja súrolni. A munkahelyteremtést is szolgáló fejlesztés az öregtorony környezetében további attrakciókat hoz létre, hiszen a mellette található helyiségek falainak kijavítása, jelentős mértékű emelése már ebben a készültségi fázisban is rendkívüli hatással van a nézelődőre. A településen ugyanebben a projektben megépülő Látogatóközpont majdnem összes fala a helyén van, így már egyre inkább láthatóvá válik a jelentős méretű épület, ahogyan „kinő a földből”.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!