Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

DVD

Megjelent és kapható egy különleges, a regéci várról szóló DVD, mely megvásárolható Regécen az Önkormányzatnál, a várban, illetve utánvéttel is megrendelhető.
A lemez 1300 Ft-ba kerül.

Ajánlj minket!

Statisztika


Google PageRank

Időjárás
Felhőkép Felhőtérkép Magyarországról

Hőtérkép Hőtérkép Magyarországról

Forrás: időkép.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
falunap2001_13.jpg
DSCF6405.JPG
palotaszarny_0609_18.jpg
kirandulas_2007_50.jpgA Regéci Vár hírei : Véget ért a 18. Régésztábor
Beküldte bakos Beküldve 2016.08.10. 7:06:59 (795 olvas)

Három héten keresztül folyt Regéc Várában régészeti ásatás, ami folytatása a műemlék 1999-ben megkezdett kutatásának. Regéc Község Önkormányzata ismét létrehozta a már jól bevált Régésztábort, ahová az idén is sok résztvevő érkezett. Nem telt el év eredményes ásatás nélkül, így az idei is számos eredményt hozott a vár építéstörténetének minél alaposabb megismerésében. Három olyan területen folyt a kutatás, ahol már az elmúlt években megkezdődött az érintett részek feltárása, de azokat nem sikerült befejezni. Az idei ásatással jelentős előrehaladást sikerült elérni az Alsóvár területén, ami ez idáig a legérintetlenebb része volt a várnak. Beigazolódtak a sejtések, miszerint a magas füves domb igen jelentős méretű falakat rejt, melyeket évszázadok óta nem láthatott ember. A szintén korábban megkezdett egykori kápolna alatti pince is számos újdonságot mutatott meg, de továbbra is rejteget izgalmas titkokat. Itt nagyon sok hatszögletű padlóburkoló tégla került elő ép állapotban. Egykori gerendákra is rábukkantak a kutatók, azonban a terület teljes tisztázása vélhetően a következő évben történhet meg. Több pince volt egykoron a nyugati palotaszárny alatt, melyek közül három kisebben kutatóárok kialakításával folyt a terület kortörténeti rétegződéseinek meghatározása. Ezen a területen a legjelentősebb pince annak idején gerendázott volt, aminek idén is folyt a kiásása, de ebből bőségesen marad a következő Régésztábornak is. Számos, eddig ismeretlen újdonság mutatkozik a pince területén, ami igencsak lázba hozta a kutatásban résztvevőket.

A sok tíz köbméter kő és törmelék kiszedése során előkerült a pince keleti falán egy korábban nem ismert kőboltozat, amiről még nem tudható, hogy mi célt szolgált. Az északi falon meglehetősen bonyolult építési periódusok mutatkoztak meg, de a déli falon előkerült gerendafészkek szintén komoly talányt jelentenek. A titkok a következő ásatás során minden bizonnyal megfejtésre kerülnek. Regéc Község Önkormányzata köszönetét fejezi ki az elkötelezett munkáért a budapesti Széchenyi István Gimnázium diákjainak, az idén is két hetet Regéc Várára szánt ráckevei Ady Endre Gimnázium diákjainak. Elismerés illeti a diákokat kísérő és velük együtt dolgozó elkötelezett pedagógusokat, akik évek óta szervezik, vezetik iskoláik csapatait a vár javára. Köszönet jár a feltárás irányító régészeinek, Pető Zsuzsának, Hegyi Dórának és Simon Zoltánnak, ugyanígy a kutatáson részt vett ELTE BTK Magyar Középkori és Kora Újkori Régészeti Tanszék régésztan hallgatóinak, a szakmai háttér intézmény Magyar Nemzeti Múzeumnak, a számos egyéni önkéntesnek, a település dolgozóinak. Regéc Várában még sok-sok izgalmas titok lappang, aminek megfejtése fontos az építéstörténet pontos meghatározásához, az egykori várbéli élet megismeréséhez, és fontos a további fejlesztésekhez is.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!