Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

DVD

Megjelent és kapható egy különleges, a regéci várról szóló DVD, mely megvásárolható Regécen az Önkormányzatnál, a várban, illetve utánvéttel is megrendelhető.
A lemez 1300 Ft-ba kerül.

Ajánlj minket!

Statisztika


Google PageRank

Időjárás
Felhőkép Felhőtérkép Magyarországról

Hőtérkép Hőtérkép Magyarországról

Forrás: időkép.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF1562.JPG
DSCF5224.JPG
DSCF2075.JPG
viragok2004_6.jpgA Regéci Vár hírei : Túl a felnőttkoron a Régésztábor
Beküldte bakos Beküldve 2017.07.18. 7:15:09 (580 olvas)

Már a tizenkilencedik évadot kezdte meg Regécen az a Régésztábor, amit még 1999-ben indított útjára a település Önkormányzata. A nem mindennapi kezdeményezés fő célja nem volt más, mint elvégezni Regéc Várának régészeti ásatását. Bár akkor sok hivatalos helyen meglepődést váltott ki a község merész elképzelése, azért a legyintések ellenére mégiscsak megkezdődött a méltatlanul elfeledett, egykor oly dicső vár régészeti kutatása. Hamar igen népszerű lett az ásatásokra szervezett Régésztábor, ahová nagy lelkesedéssel jöttek az ország minden részéből főként középiskolás és egyetemista diákok. A lelkesedés ma is töretlen, így július 17-én kezdetét vette a tizenkilencedik éve tartó ásatás ez évre tervezett szakasza a várban, amit idén is, mint minden évben kiváló és elkötelezett régészek irányítanak. A három hétig tartó Régésztábort idén is Regéc Község Önkormányzata finanszírozza, ami nem csak az anyagiak tekintetében jelentős kihívás a településnek. Komoly szervezést, logisztikát igényel a mintegy száz diák, tanáraik és számos önkéntes részvételével zajló ásatás, hiszen a minden évben megvalósuló Régésztábor egyszerre izgalmas kikapcsolódás, múltunkat mentő kemény munka, történelmünkkel való ismerkedés és tudományos tevékenység is.

A csaknem két évtizede folyó régészeti ásatásokon résztvevők száma már több ezerre tehető. Minden résztvevő munkája benne van abban, hogy napjainkban már igen jelentős fejlesztések, helyreállítások valósulhatnak meg az ország egyik legnagyobb méretű várában. Itt, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem töltötte gyermekkorának első éveit és jó néhány kimagasló történelmi személyiségünk élt, folyton nagyszabású tervek születnek. A gigantikus méretű öregtorony újjáépítése után további igen jelentős fejlesztések megvalósításán dolgozik Regéc Község Önkormányzata számos szakemberrel együtt. Mindezen fejlesztések alapját is jelentő ásatások résztvevői olyan komoly eredményeket tudnak felmutatni a Régésztáborokban, ami hazánk történelmi és kulturális örökségének részét képező Regéc Várának a kezdetekben a megmentését, napjainkban minél inkább jelentős megújulását segíti elő.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!