Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

DVD

Megjelent és kapható egy különleges, a regéci várról szóló DVD, mely megvásárolható Regécen az Önkormányzatnál, a várban, illetve utánvéttel is megrendelhető.
A lemez 1300 Ft-ba kerül.

Ajánlj minket!

Statisztika


idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
4.jpg
DSCF6272.JPG
tavasz2005_24.jpg
feltaras200307_2.jpgHírek : Húsz éves a regéci régésztábor
Beküldte bakos Beküldve 2019.07.26. 17:13:30 (367 olvas)

816Mondhatni, örökös kérdésként foglalkoztatta a regécieket a település fölötti hegytetőn álló, romjaiban is kimagasodó Regéc Vára. Az 1686-os pusztítást és azt követő folyamatos pusztulást ugyan jelentős falmaradványok, épület részek élték túl, de a bő háromszáz év alatt nem történt semmilyen intézkedés az ősi falak védelme érdekében. Amikor Regéc község az önkormányzatisággal visszakapta önrendelkezését 1990-ben, számos más feladat mellett a méltatlanul elfeledett, II. Rákóczi Ferenc első gyermekéveiben lakóhelyéül szolgáló, az ország szempontjából kimagasló történelmi személyiségek által főúri rezidenciaként használt vár maradványainak megmentését is célul tűzte ki. Regéc Község Önkormányzata akkor elhatározta, hogy a történelmi és kulturális örökségként is tisztelt nagyméretű vár fennmaradt falait igyekszik megóvni a további pusztulástól, ugyanakkor az esetleges fejlesztés lehetőségét is keresni fogja. E célok érdekében született meg 1998-ban a döntés Regécen, miszerint el kell kezdeni a vár régészeti kutatását. A Képviselő-testület támogatását megkapta a település akkori polgármestere Kormos István, aki oldalán Bakos Ferenc alpolgármesterrel nagy eltökéltséggel kezdett bele a vármentés előkészítésébe, a szükséges engedélyek beszerzésébe. Bár az engedélyek megszülettek, de a két helyi vezetőn kívül szinte senki sem hitt abban, hogy a vármentés ügy sikerre vihető. Így volt ezzel akkor Regéc lakosságának jelentősebb része is, akik inkább kétkedéssel, mint támogatóan, itt-ott kritikával figyelték a várral kapcsolatos intézkedéseket. Rendkívül meghatározó szerepet játszott már az előkészítéstől Simon Zoltán régész, aki nem csak irányítója lett az ásatásoknak, hanem az első naptól mind szakmailag, mind emberileg elkötelezettjévé vált a vár ügyének. Vezető régész és a szükséges engedélyek már megvoltak, viszont a kutatásokhoz nélkülözhetetlen munkaerő még hiányzott. Ekkor jött az ötlet, hogy tábort kell létrehozni olyan középiskolás és egyetemista diákok részére, akik a régészettel, történelemmel, sajátos és izgalmas kalanddal övezett tábor iránt érdeklődnek. Az ötlet működőképesnek bizonyult, így minden kezdeti nehézség mellett 1999. július 5.-én megkezdődött Regéc Várának régészeti kutatása az első Régésztábor létrehozásával.

817A táborok szervezésében és vezetésében kimagasló segítséget jelentett Zsuga Zsolt, aki mind e mellett a médiában betöltött szerepe segítségével igyekezett bemutatni, hogy Regéc Vára kezd újjáéledni.
Így indult útjára 1999-ben a Regéc község által létrehozott Régésztábor, aminek jelentősége és népszerűsége mind a mai napig töretlen. Sok ezer olyan résztvevője volt az eltelt húsz esztendő alatt a regéci Régésztábornak, akik munkája nélkül aligha tarthatna ott a vármentés, a vár fejlesztése, amit napjainkban a várba látogató megtapasztal. Több ezernyi diák, pedagógusok, különböző önkéntesek az ország minden részéből, számos esetben országhatáron túlról is érkeztek minden év nyarán a többnyire három, vagy négyhetes táborokba, hogy közreműködjenek Regéc Várának kutatásában. A település önkormányzatának foglalkoztatottjai húsz év óta szintén nagy elkötelezettséggel dolgoznak folyamatosan a várért. Regécen ásni nagy kaland, kihívás, ugyanakkor komoly fizikai teljesítmény, de úgy lehet, hogy a téma iránt érdeklődők körében már egyfajta magasabb szint elérése is.
A Régésztábort huszadik alkalommal is életre kelti Regéc Község Önkormányzata, így idén július 29. és augusztus 5. között ismét folynak az ásatások az ősi falak között Regéc Várában. Mint ahogyan eddig is, az idén is maga az önkormányzat finanszírozza a tábort, ahová ez alkalommal is mintegy hatvan lelkes, javarészt már visszajáró diák és pedagógusaik érkeznek. Természetesen a Regéc község alkalmazásában lévő dolgozók idén is kiveszik a részüket értékteremtő munkából, a tábor ellátásából. A régészeti szakmai munkát a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei végzik, akik mellett régészhallgatók, restaurátorhallgatók és további lelkes segítők is bekapcsolódnak a kutatásba, így összességében közel száz résztvevő közreműködésével valósul meg az idén húsz éves Regéci Régésztábor.
Regéc Vára újabb nagyszabású fejlesztés előtt áll, aminek pénzügyi alapjait a település által az Interreg partnerségi programban már elnyert pályázati forrás, míg tudományos alapjait jelentős mértékben az elmúlt húsz esztendő Régésztáborai alatt végzett kutatás adja. Mindezek felhasználásával újabb, nem csak nagyméretű, de nagy jelentőségű épület, a keleti reneszánsz palota újjáépítése valósul meg.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!