A második nap krónikája

Dátum 2012.07.18. 16:34:22 | Téma: A Regéci Vár hírei


A várudvaron ma is tovább folytatódott a nagy nyüzsgés. A délkeleti sarokban az udvar szintjén is elértük a nagy szikla lábát. A terület szépen búcsúzott, igen gazdag leletanyag került elő az omladék alól. Mázas kályhacsempe, festett-mázas tál töredékei, puskagolyó, egy furcsa fehér pipa, kalapács, különféle méretű szögek, kerámiatöredékek. Itt már lényegében csak a tisztítás van hátra. A terület feltárása azért is volt fontos, mert ezen a helyen szeretnénk elhelyezni azt a csúszdát, amelyik az Alsóvárból származó törmelék elszállítását lehetővé teszi az elkövetkezendőkben.
Kis híján elértük a szikla lábát az udvar déli felének közepe táján is. E helyütt Bahamáék a nagy kövekből álló omladékkal küzdöttek. A siker belátható időn belül be fog következni. Itt a legjellemzőbb leleteinket konzervdobozok képezték (ezek közül lehetséges, hogy egyik-másik még Zsigmond király idejéből származik, de ez még további kutatást igényel...).
Délnyugat felé az omladékdomb még keményen ellenáll a ráckevei főerők csapásainak, de már itt is elértük a korábbi turistaút nyomvonalát.
A nyugati front tengelyében komoly előrehaladás történt a regéci csapatnak köszönhetően. Ismét több reneszánsz kőfaragvány töredéke került elő.
Az északnyugati fronton a gyömrői csapatok előrehaladását tojásbrikett méretű kövekből álló halom akadályozta, melyet sem lapátolni nem lehet könnyen, sem kézzel összeszedni sem lehet túl szaporán.
A konyhai kutatóárokban máris előkerült a nyugati várfal belső síkja. A mélyen lepusztult várfal fölött értékelhető rétegek már nincsenek, kicsit beljebb viszont többszörös rétegsor látszik, ezek feltárása a következő napok feladata lesz.
A lépcsőnél lévő kutatóárokban középkori rétegre bukkantunk és sekély mélységben a szikla is előtűnt az árokban. Szerencsére a vékony középkori rétegből is fontos korhatározó kerámiatöredékek kerületek elő. Említésre méltó, hogy a felette lévő kora újkori rétegben egy igen korrodált ezüstpénzt is találtunk.

Giber Mihály – Simon ZoltánEz a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=391