A harmadik nap krónikája

Dátum 2012.07.26. 16:26:58 | Téma: A Regéci Vár hírei

A mai napon is a megszokott helyszíneken folytattuk tovább a feltárást. Az időjárás is kedvezett nekünk.
A konyhában Vilmányi Zoli, Rákóczi Gergő és Havasy Orsi példamutató precizitással tárták fel az egyre-másra mutatkozó rétegeket. A konyha déli falában egy másodlagosan befalazott ajtó szárkövet is találtak, mely azt bizonyítja, hogy a konyha építéséhez egy korábbi, elbontott épület anyagát is felhasználták. Mindez – eddigi ismereteink alapján – a 16. század első harmadában történhetett.
A másik kutatóárokban a ráckevei lányok is jól haladtak tovább a munkával. Az egyébként igen kicsi kutatóárokban a keleti várfal építéséhez kapcsolódó adatokat várunk.
Az udvaron tovább folytatódott az omladékdomb megmaradt része elleni hősies küzdelem, melyben a nagy létszámú ráckevei főerők mellett, mind a derekasan küzdő regéci erők, mind a gyömrői csapatok kivették részüket. Küzdelmük eredményét az újabb és újabb előkerült reneszánsz kőfaragványok és a kora újkori leletanyag mutatja.
Az udvar déli végén egy igen gyenge állapotban megmaradt kőfalat találtunk, mely kelet – nyugati irányban húzódik az Alsóvár sziklája előtt. A csaknem 1 méter magasan megmaradt fal sürgős építészeti beavatkozásra fog szorulni. Ez már most is látszik.

Giber Mihály – Simon Zoltán


Ez a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=392