A hatodik nap krónikája

Dátum 2012.07.26. 16:41:21 | Téma: A Regéci Vár hírei

Napos, szeles idő kíséretében megkezdtük az ásatás második hetét. A várban dolgozó csapat összetétele erősen megváltozott.
Két újonnan érkezett régészhallgató (Csoltkó Emese, Bodri Máté) mellett új önkéntesként csatlakozott az ásatáshoz Molnár Gergely, a szegedi egyetem anatómia tanára is. Szintén új munkatársként köszönthetjük a Hejcéről és Fonyból érkezett munkásainkat is. Mellettük a már előző hétről ismert regéci csapat és az idei ásatás elejétől velünk dolgozó Rosta Péter főiskolai tanár úr alkotta az erők többi részét.
Ez az igen vegyes összetételű, az előző hetinél jóval kisebb létszámú csapat lelkesen vetette bele magát a munkába.
Ennek eredményeképpen a konyhai kutatóárokban újabb réteget bonthattunk. Az újabb rétegben némi túlzással állítható, hogy több a lelet, mint a réteget alkotó agyagos, habarcsos feltöltés. Ez ugyan lassítja a munkát, viszont csak innen több zsáknyi lelet került elő (rengeteg állatcsont, sok késő középkori kerámiatöredék), és még nem értük el a réteg alját!
Az udvaron a regéci, hejcei és fonyi munkások és az önkénteseink csapásai alatt az omladékdomb újabb részei tűntek el. Mind az Alsóvár sziklája alatti gyenge fal, mind a nyugati palotaszárny (egyébként meglehetősen jó állapotban fennmaradt) udvari homlokzati fala egyre hosszabb szakaszban mutatkozik. Ezzel arányosan egyre nő az előkerült reneszánsz faragványok száma is.

Giber Mihály – Simon Zoltán


Ez a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=395