A nyolcadik nap krónikája

Dátum 2012.07.26. 16:45:17 | Téma: A Regéci Vár hírei

Ma reggel erőinket összevonva frontális támadást indítottunk a nyugati palotaszárny falának az omladék alóli felszabadítása érdekében. Erőfeszítéseinket siker koronázta. Munkaidő végére már a palotaszárny déli végére utaló falsarok részlete is mutatkozott az omladék még meglévő része mögött, azon a szakaszon, ahol Magyar Levi és Nagy Zsolti vezetésével a regéciekből, hejceiekből és fonyiakból álló koalíciós erők küzdöttek. Ettől északra Bahama és Steiner Karcsi vezette regéci különítmény nemhogy megtisztította a palotaszárny falait, de az itt talált ajtót is kiszabadították az omladék alól.
Szenzációs, de egyben súlyos leleteknek is minősültek azok a hatalmas, csaknem teljesen ép, valaha valószínűleg a most megtalált ajtóhoz tartozó reneszánsz keretkövek, melyeket a palota fala elé fektetve találtunk meg, azaz nem a palota falának ledőlésekor, hanem még korábban kerülhettek a fal elé az udvarra, szabályos rendben elhelyezve. A keretköveket végül nem kis erőfeszítés árán, de sikerült elszállítani. Mázas padlótégla gyűjteményünk is szép számmal gyarapodott a mai napon is az ugyanezen a területen folyó kutatásból.
A kutatóárkokban is folytatódott az előrehaladás, illetve a mélyülés. A konyhai árokban Csoltkó Mesi és Molnár Gergő már szédítő mélységekben járnak. Munkájuk eredményeképpen ismét sok késő középkori kerámia és nagy számú állatcsont került elő a rétegekből, de a nyugati várfal belső oldalát is szépen letisztították.

Giber Mihály – Simon Zoltán


Ez a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=397