A kilencedik nap krónikája

Dátum 2012.08.6. 19:03:37 | Téma: A Regéci Vár hírei

Ma történelmi eseménynek lehettek tanúi azok, akik a vár feltárásán dolgoztak.
Végre elértük a nyugati palotaszárny déli végét, egész pontosan az épület délkeleti sarkát. Tehát ismét csak nem voltak hiábavalók az elmúlt napok erőfeszítései és az omladékdombbal vívott küzdelmei. Az elért eredmény azt jelenti, hogy most már ismerjük az igen összetett építéstörténettel rendelkező épületegyüttes, azaz a nyugati palotaszárny észak – déli irányú kiterjedését.
Sajnos azt még nem mondhatjuk el, hogy magát a palotaszárnyat is ismerjük vagy hogy hamarosan megismerhetjük, hiszen mindezidáig csak a palota udvar felőli oldala elé utólag hozzáépült kisebb épületeket, házakat, valamint a palotaszárny északi végén lévő konyhát és a konyhától délre szomszédos kisebb teret ismerhettük meg. Ezeken kívül fel lett tárva a palotaszárny közepe táján azt a pince is, mely boltozatának fele ma is áll, és amely a 2008-as feltárás fegyverleleteinek tanúsága szerint valószínűleg a vár fegyveres házával azonosítható. A többi helyiség régészeti kutatására azonban a következő ásatási időszakokig várni kell még.

A palotaszárny délkeleti sarkának elérése azt is jelenti, hogy az udvart borító omladékdombból már csak egy igen kis részt hagytak hátra a szűnni nem akaró lelkesedéssel dolgozó munkásaink, diákjaink és más önkénteseink. A domb még meglévő részének bontását egyelőre a déli végénél folytatjuk, a múlt héten előkerült, az Alsóvár sziklája elé épített fal vonalának folytatásában. Itt az épületek pusztulását egyértelműen mutatják azok az elszenesedett gerendadarabok is, amelyeket az omladékban találtunk.
Ma csak néhány kisebb kőfaragványt találtunk. A többi leletünk a már megszokott módon a késő középkori és a kora újkori leleteink gyűjteményét gyarapítja.
Ez a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=400