A második nap krónikája, július 16. kedd

Dátum 2013.07.17. 6:05:05 | Téma: A Regéci Vár hírei

A lépcsőházban a helyzet változatlan. „Büntetőszelvény”. Még mindig csak nagy köveket pakolunk, kezd fárasztó lenni. Az itteni régészeknek komoly fizikai fájdalmai vannak, de ma legalább előkerült itt egy szép kályhacsempe: a meddőből…
A nyugati palotaszárny déli végétől induló falat Mészáros Attila tanár úr és lelkes gimisei szinte teljes hosszában megtisztították. Ezzel lezárult az udvaron lévő nagy omladékdomb 2008 óta tartó elhordása. A fal déli végénél egy ajtó küszöbkövét is megtalálták - eredeti helyén! A küszöbkőnél a tavalyi ásatáshoz hasonlóan előkerült egy újabb kerékvetőkő. Ez az újabb és a tavalyi közötti távolság kiadja az egykori kapualj szélességét. Szerdán már megkezdjük a kapualj feltárását is. Újabb látványos faragott kövek kerültek elő erről a területről.
Bahamáék az Alsóvár szikláján lévő íves vonalú várfal külső oldalán egyre nagyobb darabokat hasítanak ki az omladékból. Itt sok középkori kerámiatöredéket találtak.
Bahamáék szomszédságában a ráckeveiek közül egy kisebb különítmény az Alsóvár belső részébe nyíló ajtón keresztül elindult befelé, ezzel egy újabb fejezetet nyitva meg a regéci vár feltárásának történetében.


Giber Mihály, Simon Zoltán, Havasy OrsolyaEz a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=445