Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Testvér településeink

DVD

Megjelent és kapható egy különleges, a regéci várról szóló DVD, mely megvásárolható Regécen az Önkormányzatnál, a várban, illetve utánvéttel is megrendelhető.
A lemez 1300 Ft-ba kerül.

Ajánlj minket!

Statisztika


idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Információk

Ajánlott képernyő felbontás:
minimum 1024x768. Legalizáljon - Libre Office-al

msandor, regec, regéc, var, varrom, várrom, vár, feltaras, feltárás, regesz, régész, bokály, bokaly, majalis, majális, mogyoroska, hejce, haromhuta, háromhuta, falunap, bucsu, búcsú, templom, katolikus, onkormanyzat, önkormányzat, part.maps@msandor.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
2006regecetap07.jpg
h?f?v?s (10).JPG
DSCF1535.JPG
DSCF1747.JPG
XF Guestbook

>> Új üzenet írása <<  
Eddig 77 üzenetet írtatok

« 1 ... 3 4 5 (6) 7 8 »

27 2008.12.6. Első regécivár emlékem
kopaszka 
E-mail küldése %s részére


Csak most jött

Az első regéci várlátogatási élményem 4 vagy 5 éves koromban volt az unoka bátyámmal. Úttalan utakon mentünk fel a várba,amikor felértünk a televízióban menő Tarzan Filmben látott dzsungel tárult elénk.Hatalmas bükk fák áthatolhatatlan mogyoró bokrok és gaz mindenütt,de számomra igazi kaland túra volt.Bár azóta eltelt 31-32 év,de azóta is a életem része a vár a panoráma és a regéciek. folyt köv.


26 2008.10.6. filmkészités
markus-54 
E-mail küldése %s részére


Csak most jött

végre valaki,megpróbál valamit kezdeményezni községünk,csodálatos várunk bemutatására mely reményeim szerint még vonzóbbá látogatottabbá fogja ezáltal tenni a mi kis élőhelyünket.


25 2008.08.28. Az alagút
Levente A korábbi üzenetekhez hasonlóan én is csak elismerően nyilatkozhatok a vár állapotának látványos javulásáról. Sokszor másztam már meg a hegyet és még jópárszor meg is fogom. Az északi bástya felújítása után azonban kíváncsi lennék, hogy van-e terve a fenntartónak a vár alatt húzódó tekintélyes kazamatarendszerrel?
Elég sok várban voltam ahhoz, hogy nyugodtan állíthassam, ennek a várnak ez egy igazi kuriózuma lehetne. Természetesen nem volt merszem bemászni a vár alá, de számomra nyílvánvaló, hogy több száz méter hosszúságú is lehet, és amennyire a bejáratnál nyíló szakaszból ítélni lehet, elég jó állapotban maradt fenn. Azt, hogy alkalmas-e akár egy földalatti kiállításra, vagy csak egy bejárható szakasz lehetne-e nyílván régészeti feltárással lehetne megállpítani, de ha sikerülne járhatóvá tenni, még ha csak egy kisebb szakaszát is, jóval látványosabb lehetne az összkép a túristák számára, hisz ilyen alagútrendszer nem sok van a mai Magyarországon.
Tehát kíváncsi lennék, van-e valamilyen terv a felújításáról, állagmegóvásáról, esetleg bejárhatóvá tételéről?

Egy jóakaró kíváncsiskodó


24 2008.08.27. Szomorú tapasztalat
bakos 
E-mail küldése %s részére Weboldal megtekintése


Csak most jött

Sajnálattal értesülnénk minden olyan esetről, ami a Regéc Várába látogató kedves vendégeinket sérelemként éri, de azt el kell mondanunk, hogy mióta Regéc üzemeltetője a műemléknek még nem jelezte panaszát senki az Önkormányzatnál. Viszont rendkívül sok biztató és elismerő szót kapunk, amit ez úton is köszönünk.
Természetesen, amennyiben ilyen esetről tudomást szerezne a község vezetése, akkor az nem múlhatna el következmények nélkül.
Nem lehet kétséges, hogy a várba látogatók rendkívül fontosak az üzemeltetőnek, mint ahogy maga a műemlék is.
Egyrészt a látogatók, másrészt a vár védelme érdekében szükséges bizonyos szabályokat létrehozni és betartani. Az egyik ilyen, és legalapvetőbb szabály a nyitvatartási idő 9 órától 19 óráig, majd az őszi időszakban csökkenő nyitva tartás, illetve télen időszakos felügyelet.
Tavasztól őszig sok ezer látogató kíváncsi Regéc Várára, nagy örömünkre.
Ebben az időszakban ma már elképzelhetetlen, hogy ne legyen folyamatos felügyelet és beléptetés a várban. Kell ez a látogatók biztonsága és a műemlék védelme miatt is, de a vár megmentése miatt szükség van a belépőjegyből származó bevételre is.
Az üzemeltető szerződésben vállalta, hogy több tekintetben gondoskodik a várról, a látogatók biztonságáról. Tehát akkor látogatható ha úgymond nyitva van, azaz 9:00 és 19:00 óra között. Persze tudjuk, hogy ma még könnyedén be lehet jutni ezen idő előtt és után is, de látogatni mégis csak a hivatalos nyitvatartási időben lehet.
Ettől még lehet az estét ott tölteni, vagy a naplementét megcsodálni, sőt akár fenn is lehet tölteni az éjszakát. Na persze ez utóbbit nem a vár falai között mert az nem veszélytelen, de azokon kívül, közvetlenül a műemlék mellett igen. Viszont az ilyen irányú szándékokat minden esetben egyeztetni kell az üzemeltetővel.
Aki igazán szimpatizál a várral, annak megmentésével, az valószínűleg nem úgy megy oda, hogy valamelyik faluban kioktatták, mikor tud belépőjegy megváltása nélkül bejutni.
A várban szolgálatot teljesítő dolgozó belépőjegyet és blokkot ad a belépődíj ellenében, ebben az esetben ki van zárva minden visszaélés.
Az viszont kötelessége a várban szolgálatot ellátónak, hogy betartsa és betartassa az oda vonatkozó szabályokat. Nem lehet eleget hangsúlyozni: a látogatók és a műemlék érdekében.
Tudni kell, hogy Regéc, ez a kis falu szinte önmagán túlnyúló erőfeszítéseket tesz már kilenc éve a műemlék megmentéséért. Mivel egyéb támogatás nem érkezik Regéc Várába -legalábbis az utóbbi években-, így csak a belépőből származó bevételre alapozhat.
E bevételből szükséges finanszírozni a régészeti feltárásokat, kisebb mértékű állagmegóvásokat, esetenként költséget viselni az állami tulajdonú várban feladatot végző állami tulajdonú intézmény, vagy hatóság tevékenysége kapcsán, illetve az üzemeltetéssel járó egyéb kiadások egy részének költségeit is innen szükséges állni.
Ezenkívül a várhoz vezető út folyamatos jobbá tétele is jelentős feladat, de hát a műemlék megfelelő szintű eléréséhez ez is szükséges. Akárhonnan is nézzük, nagyon nagy szükség van a belépőből származó bevételre, de ez a műemlék egészét nézve -és a régészeti feltárást leszámítva- igencsak kis dolgokra ad lehetőséget.
Tehát a belépőjegy megfizetését az üzemeltetőnek nem áll módjában elengedni, ezért is arra törekszik Regéc Önkormányzata, hogy a műemlék kizárólag nyitvatartási időben legyen látogatható. Továbbá a tapasztalatok azt mutatják, hogy a „zárás” után történnek a különféle vandál cselekmények a vár területén. Bár igyekszünk ebben az időben is egyre többet megjelenni a műemléknél, addig is, amíg nem válik zárhatóvá. Mi hisszük Regécen, hogy minden tisztességes ember érti miért van szükség a különféle szabályokra.
Ezeket a benyomásokat támasztja alá a látogatók 99 százalékának megnyilatkozása.
Továbbra is szeretettel vár minden érdeklődő látogatót Regéc Vára.Bakos Ferenc
aki munkája révén és szíve szerint is dolgozik Regéc Váráért


23 2008.08.21. A vár
Fruzsi Idén nyáron lehetőségem volt részt venni a Regéci vár feltárásában, számomra ez nagyon nagy élmény volt, a vár szépsége(akárcsak a falué) pedig nagyon megragadott! Remélem még lesz alkalmam visszalátogatni Regécre.
egy Adys diák


22 2008.08.14. Szomorú tapasztalat
Derecskéről Több éve van már házunk egy Regéc melleti kis faluban. Épp ezért nagyon sokszor jártunk már a várban, ismerőseinkkel, barátainkkal mindig fölsétálunk. Mivel a kezdetektől láthattuk a rekonstrukciót, csak csodálatunkat fejezhetjük ki az ott dolgozóknak. További sok sikert és örömöt kívánunk a munkájukhoz.
El kell azonban mondanom a legutóbbi, engem rettenetesen felháborító esetet. Két hete ismét felsétáltunk a várba a naplementét onnan megnézni. Kb. este fél 8-ra értünk fel, és a nyitvatartási idő után úgy gondoltuk, nyugodtan bemehetünk. Sajnos a pénztáros nem így gondolta. Ő ugyanis kijelentette, hogy még itt van, úgyhogy vegyük meg a jegyünket, vagy ha ő már elment, bemehetünk. Vártunk. 8 órakor már tényleg úgy gondoltuk, hogy jóval a nyitva tartási időn túl vagyunk, besétáltunk. Utánunk jött, és minden általam ismert nyitva tartásra vonatkozó szabály felülírva kijelentette, hogy menjünk ki, mivel ő addig van nyitva, és addig szedi a jegyet, ameddig ő akarja. \"Túristabarát\" pénztáros, vagy saját zsebre dolgozni akaró alkalmazott? Azt azért bánom, hogy a vásárlók könyvét nem kértem el, hiszen, ha jegyet ad, akkor ezt is a rendelkezésemre tudja bocsátani - nyitva tartási időn túl! Bízom benne, hogy legalább egy elbeszélgetést megér az észrevételem. Azért nem adom fel, és néhány hét múlva ismét megnézem a napnyugtát a regéci várból, talán már jó hangulatban!


21 2008.05.27. dicséret
Andrea 
E-mail küldése %s részéreKirándultunk a regéci várhoz családommal. A táj gyönyörű s még, hál'istennek, érintetlen. Nincs kiirtva az erdő, mint pl. Borsodban a Bükkben. Dicséret az önkormányzatnak, rend és tisztaság van, egy db műa. flakont láttam eldobva mindössze,/valószínűleg az előttünk elmenő osztálykiránduló gyerekek dobták el/.Az erdei út széles, a tájba illő /nincs burkolva/ tiszta, szemetesek vannak elhelyezve, a várnál fent wc, látszik, hogy van gazdája a területnek. A várból a kilátás gyönyörű, érdemes ellátogatni az ország eme részére. Még egyszer elismerés az önkormányzatnak, példamutató a munkájuk. A hegyen lévő kis falvak hangulatosak, hiába szegénység van, ám minden tiszta, gondozott,virággal díszített, élmény volt ez a szombati nap.


20 2007.12.30. Jókívánság:)
Bubi 
E-mail küldése %s részére


Csak most jött

Minden Regécinek, az oldal készítőjének és "pátyolgatóinak" illetve annak ki ezt olvassa: Boldog Új Esztendőt kívánunk!
Szalaiék Szegedről


19 2007.12.14. Tettszik az oldal
Andi 
E-mail küldése %s részéreSziasztok, nagyon elnyerte a tettszesemet az oldal. Jo munkat csinaltatok vele.
Nekem is hasonloak a tapasztalataim, csak annyi kulonbseggel,hogy en a gyerekkorom nyari szuneteit toltottem ott. Nagyon szeretem Regec-et es remelem ,hogy lesz meg ra lehetosegem hogy ott eljek egyszer.
A var-al kapcs. miert nem alapitotok egy alapitvanyt a tovabbi kutatasok anyagi fedezetere?
Szerintem ,ha egy par jo ember adakozna egy kisebb osszeget akkor lehet hogy osszegyulne a kovetkezo kutatas ara.
Zs.Andrea


18 2007.12.2. emlékek
vap Hajh regéc falu romantikája gyermekkoromban elrabolt. Nagyon szép és gyönyörű gyerekkori emlék fűződik hozzá. Pedig csak két nyarat töltöttem ott. Az első szerelem, hatalmas csavargások. Az első titkon elszívott cigaretta. A szabadság érzése, de régen is volt. Azóta minden megváltozott. Az elmúlt két évben meglátogattam ismételten kétszer is. Sokat fejlődött. nagyon sokat. És az emlékek végképp a homályba vesztek.


« 1 ... 3 4 5 (6) 7 8 »