Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF6224.JPG
feltaras2009III_06.jpg
32.JPG
viragok_majus_06.jpg

Fontos információk


Belépõk: Diák, nyugdíjas 600 ft, Felnõtt 800 ft.
A diák, nyugdíjas csoportos jegy 500, a felnőtt csoportos jegy 700 Ft.. Csoportos jegy 15 főtől váltható.
A megváltott belépőjegyek a megváltás napján jogosítanak belépésre.
Regéc Várában várbüfé és ajándékbolt üzemel.


Belépõk a látogatóközpontba: Diák, nyugdíjas 300 ft, Felnõtt 500 ft.

Infóvonal: +36-30-110-9963, +36-46-423-015 és tel/fax: 46/387-533 e-mail: var@regec.huA vár megközelítése Regécrõl két útvonalon lehetséges:
  • a község alsó részén, gyalogtúra útvonalon, aminek hossza 2400 méter
  • illetve gépkocsival is megközelíthetõ, Regéc Háromhuta irányába esõ végén, melynek hossza 2500 méter.

Mind két útvonalat információs táblák jelzik a településen.


/ Kattints a térképre, ha nagyban szeretnéd megtekinteni. /

Regéc térképe


Beküldte bakos Beküldve 2021.04.16. 18:58:54 (9 olvas)

Sajnos Regéc Vára a járványügyi előírások értelmében ugyan még nem nyithat ki, de a várban található ajándékbolt és kávézó a vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett már ismét üzemel. Annak ellenére, hogy a várba még nem engedhető be látogató, mégis meglehetősen sokan érkeznek a fejlesztés alatt álló műemlékhez. A várhoz felsétálni a csodálatos természeti környezetben önmagában is remek program. Egyelőre ezt a programot egy a későbbi visszatérésre emlékeztető apró emléktárgy, vagy a séta közben elfogyasztott kávé, üdítő színesítheti. Visszatérni pedig igencsak érdemes lesz. Regéc Vára a folyamatosan növekvő érdeklődés mellett változik, megújul. A várban jelenleg is zajló, egy éve megkezdett nagyszabású fejlesztés a nyáron elkészül. Ennek lesz eredménye a teljesen újjáépített keleti palotaszárny, a Reneszánsz Palota. Az újjászülető palota nem csupán komoly méreteivel és látványos építészeti megoldásaival ad majd lenyűgöző élményt, hanem korhűen berendezett helyiségei, termei is minden bizonnyal magával ragadják majd a látogatókat. Az egykori Regéci Uradalom központjának, II. Rákóczi Ferenc Fejedelem gyermekkori otthonának egykori hangulatát visszaidéző Reneszánsz Palotát 335 év után a pincétől a padlásig építteti újra Regéc község. A település büszke arra, hogy a Nemzet e jelentős történelmi örökségét mentheti meg, élesztheti újra, sok-sok elkötelezett ember segítségével.


Beküldte bakos Beküldve 2021.04.15. 17:16:31 (3 olvas)

Az idén is benyújtotta pályázatát Regéc Község Önkormányzata a Belügyminisztérium „Családi Portaprogram – Szociális földprogram” (CSPP-SZOC-FP-21) elnevezésű pályázati kiírására. A sikerrel elnyert 1.211.000 forint támogatást az Önkormányzat a programhoz csatlakozott családoknak természetbeni támogatás formájában adja át. A programban résztvevő családok választása alapján baromfit, nevelésük elindításához tápot, zöldségvetőmagokat, virágmagokat és gyümölcsfa csemetét biztosít az érintetteknek a település önkormányzata az elnyert támogatásból. Az öngondoskodás erősítését, támogatását szolgáló programban már meg is kapták a csirkéket és a nevelőtápot a családok, rövid időn belül érkezik a vetőmag és a gyümölcsfa csemete is. Ez utóbbiakra Regécen még van idő, ugyanis az utóbbi időszakban minden héten van egy-két havas nap a településen és környékén.
Hasonló pályázatot több esetben nyújtott már be az elmúlt években Regéc Község Önkormányzata, melyek túlnyomó többségben sikerrel nyertek el támogatást. A település önkormányzata többszörösen is sikeresnek ítéli meg a pályázat nyújtotta támogatási lehetőséget, mert azon túl, hogy jó helyre érkeznek a program támogatásai, oly módon segítik azok a támogatottakat, hogy erősítik és elmélyítik az öngondoskodás fontosságát.


Beküldte bakos Beküldve 2021.03.12. 13:03:09 (108 olvas)

Regéc Várában az elmúlt év április végén kezdődött a Reneszánsz Palota újjáépítése. A fejlesztés a téli időszak alatt sem állt le, igaz olykor-olykor izgalmas kihívások elé állítva a kivitelezés résztvevőit. Itt-ott megesik, hogy menet közben derülnek ki különféle furcsaságok az adott projektről. Ezt a jelenséget szokás úgy is emlegetni, hogy „csontvázak a szekrényből.” Hát Regécen sincs ez másként, csupán annyi a különbség, hogy itt az újjáépülő palota egykori padlója alól kerülnek elő csontvázak nem a szekrényből, ráadásul valódiak. A zajló beruházás részeként ismét régészek dolgoznak a palotában, teljes felületű feltárást végeznek több földszinti helyiségben. Regéc Község Önkormányzata bízta meg a Magyar Nemzeti Múzeumot, hogy régészeivel végezze el a palota egyes földszinti tereinek teljes felületű kutatását, mert eljött az ideje a helyiségek burkolásának. A kutatómunka csak néhány napja tart és máris szenzációs ismeretekre és leletekre, köztük egy sírra bukkantak a szakemberek. Ráadásul abban a helyiségben, és csak bő egy méterre attól, ahol a 2006. évi Régésztábor alatt már előkerült alig padlószint alatt egy sírhely. Akkor abban két férfi csontjai kerültek elő, a most feltártban egy személy csontváza fekszik, amiről egyenlőre többet nem lehet tudni. A palota újjáépítésének munkálatai új lendületet vettek, azzal, hogy valamelyest jobbra fordult az időjárás, bár fenn a várhegyen még korai lenne tavaszról beszélni. A jó időre bizony nagy szükség lenne, ugyanis van még némi falazni való is a palotán, igaz most már egyre inkább a finomabb munkáké a főszerep kint és benn egyaránt.
Közeledik a tavasz, de Regéc Vár sajnos továbbra sem látogatható, a járványügyi előírások ezt nem teszik lehetővé. Így nem csak a közelgő ünnepi hosszú hétvégén, de minden bizonnyal még néhány hétig a vár kapuját zárva kell tartani.


Beküldte bakos Beküldve 2021.02.10. 18:05:07 (163 olvas)

860


Nem a legideálisabbak az időjárási körülmények mostanság a tetőfedéshez, különösképpen igaz ez hatszáz méter fölött Regéc Várában. Ennek ellenére, amikor az elemek azt lehetővé teszik, folyik az újjáépülő Reneszánsz Palota tetőszerkezetének cserepelése. A palota több helyiségében zajlanak munkák a téli időszak alatt is, ahol a kivitelező emberei több technikai megoldást is alkalmaznak a belső terek fűtésére. Ahogy az ideiglenes kémények füstölögnek a palotán, abból is látható, hogy e korai szakaszában már kezd „élni” az épület.
Természetes végleges kémény is kerül a palotára, így egyes helyiségek hagyományos fűtésére is nyílhat majd lehetőség. Az újjászülető palota helyiségeibe kiállítási és bemutató berendezési tárgyak kerülnek, melyek beszerzése már javában folyik. A termek berendezései akként kerülnek beszerzésre és majd elhelyezésre, hogy azok a helyiségek egykori használatát és funkcióját mutassák be a betérő látogatónak. Ugyanakkor lesznek olyan helyiségek is, melyek a berendezési tervek szerint különlegességekkel lepik meg a vár vendégeit.


Beküldte bakos Beküldve 2021.01.16. 15:07:47 (84 olvas)


Ahogyan azt tervezte a Kivitelező, január első napjaiban elkezdte, avagy idén folytatja a Reneszánsz Palota újjáépítésének munkáit Regéc Várában. Időközben kézzelfoghatóan is tél lett Regécen, ami újabb kreatív megoldások alkalmazását követeli meg a fejlesztés lebonyolítóitól. Hóban és szélben is dolgoznak a hatszáz méter magasan elhelyezkedő vár palotaépületének kivitelezésén, ahol elkészült a Páterek háza tetőszerkezete is. Javában dolgoznak a bádogosok, megkezdődött a belső terek vakolása. Dolgoznak az elektromos szakemberek, készülnek az egyedi lámpatartók. Folyamatosan, helyben készülnek a kőkeretek, amiket szinte azonnal helyükre is illesztenek a mesterek. Sajnos a vár nem lehet nyitva a járványügyi előírások miatt, de ennek ellenére egyre több látogató érkezik Regécre a téli időszakban. Hóval borított minden, de a várhoz ellátogatók számából azt gondolhatnánk, hogy tavasz van, vagy ősz. Az érzékelhetően nagy érdeklődésre számot tartó fejlesztés a tavasz második felére készül el.


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.31. 19:26:55 (119 olvas)Regéc Várában a 2020. évet jelentősen meghatározta az a nagyszabású beruházás, ami az év áprilisában vette kezdetét. Nincs még ugyan kész a megkezdett munka, de az év végére igen jelentősen megváltozott a vár arculata. A Reneszánsz Palota újjáépítése 2021 januárjában folytatódik, mely beruházást a tervek szerint továbbiak követhetnek. Regéc község továbbra is kimagaslóan fontosnak tartja a nagy múltú vár korrekt, ugyanakkor határozott fejlesztését. A település Önkormányzata ezúton is megköszöni a 2020 esztendőben végzett alkotó munkáját minden közreműködőnek. Boldog Új Évet!


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.24. 7:21:29 (77 olvas)MEGHITT, ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, EGÉSZSÉGBEN ÉS SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN REGÉC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.21. 19:57:48 (110 olvas)

Ahogy az a kivitelezési ütemtervben szerepelt, december 18-án befejeződött a kivitelezés a várban, legalábbis a 2020. évre vonatkozóan. A mintegy háromnegyed éve folyó nagyszabású fejlesztés viszont még közel sincs kész, így az a menetközben módosított ütemterv szerint 2021 januárjának elején folytatódik. Számos, előre nem látható hátráltató tényező merült fel a kivitelezés során az idén, melyek összessége azt eredményezte, hogy az év végére tervezett befejezés igencsak átcsúszik a 2021. évre. A beruházás keretein belül végzett, az érintett területek több pontját érintő régészeti kutatás a vártnál tovább tartott, de a Kisbástya alapjainak, pontosabban az egykori alapok helyeinek megtalálása is jelentős többletmunkát és időt vett igénybe. Ugyanakkor a hegytetőn olykor-olykor szeszélyes időjárás is rendelt el számos esetben kényszerszünetet azzal, hogy a beruházást kiszolgáló daru a szél miatt leállni kényszerült. Az évet végigkísérő járvány is okozott némi átszervezést. Több esetben volt szükség az aktuális tényeknek, ismereteknek megfelelően módosítani a terv műszaki megoldásainak egyes részleteit. Mindezeken azonban már túl van a palotaszárny újjáépítése, és bár a tetőcserép még a földön van, de az épület mostanra impozáns méreteivel, a beépített 1100 köbméter kőmennyiséggel szerkezetkész állapotba került. A fejlesztés január 4-én folytatódik, ami egyaránt tartalmaz külső, és egyre több belső munkát is. Amikorra mindezek elkészülnek már tavasz lesz, így a fejlesztés elkészültére fordítható módosított befejezési határidő 2021 májusa. Ezen fejlesztéshez kapcsolódó elemek, mint a településen kialakítandó bemutató ház, vagy a várhoz vezető út egyes szakaszainak felújítása szintén ekkorra készül el.


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.16. 19:00:19 (99 olvas)
Akár borral is meg lehetne tölteni azt a nagyméretű fém tartályt, amit a várban folyó beruházás egyik elemeként szállítottak Regécre. Az inventáriumokból tudható, hogy egykoron a vár számos pincéjében összességében több száz hordót tartottak. Ugyan nem mind volt megtöltve borral, de ha tehették eleink, a vizet meghagyták az állatoknak. Pedig a most megérkezett tartály bizony vizet fog tárolni, tűzivízet. A fejlesztés biztonsági követelményeinek egyik eleme a beruházás keretében telepítendő, az esetlegesen keletkező tűz megfékezéséhez szükséges oltóvíz tárolását szolgáló tartály. Az ötvenezer liter víz tárolására alkalmas „hordócska” a várárok területén kerül telepítésre, majd feltöltésre. Ez már a második víztározó lesz a várban 2015-óta, így lassan annyi víz lesz fenn, hogy talán még több száz méteres vízi csúszdát, vagy vízesést is ki lehet a jövőben alakítani a várhegyen. Esetleg marad a borral feltöltés. Természetesen ez csak vicc, de még lehet komoly…


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.14. 17:23:16 (105 olvas)

847
Regéc Község Önkormányzata sikerrel nyújtott be pályázatot a Magyar Falu Program kiírására. A pozitív döntésnek köszönhetően a programban a „Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés” pályázati kiírásán nyert el a település 14.8 millió forint támogatást, mely támogatás a döntést követően rövid időn belül meg is érkezett a település számlájára. Az elnyert támogatásból kommunális feladatok ellátásához szükséges gépek beszerzését hajtja végre a település, Az így beszerzett gépek nagy segítséget jelentenek majd Regéc még rendezettebbé, még takarosabbá tételében.


(1) 2 3 4 ... 68 »