Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF6059.JPG
DSCF4241.JPG
2006majalis48.jpg
DSCF0051.JPG

Fontos információk


Belépõk: Diák, nyugdíjas 600 ft, Felnõtt 800 ft.
A diák, nyugdíjas csoportos jegy 500, a felnőtt csoportos jegy 700 Ft.. Csoportos jegy 15 főtől váltható.
A megváltott belépőjegyek a megváltás napján jogosítanak belépésre.
Regéc Várában várbüfé és ajándékbolt üzemel.


Belépõk a látogatóközpontba: Diák, nyugdíjas 300 ft, Felnõtt 500 ft.

Infóvonal: +36-30-708-9148, +36-46-423-015 és tel/fax: 46/387-533 e-mail: var@regec.huA vár megközelítése Regécrõl két útvonalon lehetséges:
  • a község alsó részén, gyalogtúra útvonalon, aminek hossza 2400 méter
  • illetve gépkocsival is megközelíthetõ, Regéc Háromhuta irányába esõ végén, melynek hossza 2500 méter.

Mind két útvonalat információs táblák jelzik a településen.


/ Kattints a térképre, ha nagyban szeretnéd megtekinteni. /

Regéc térképe


Beküldte bakos Beküldve 2020.11.5. 14:46:08 (20 olvas)

844

Rally futamot rendeznek a közelgő hétvégén Abaújban és Zemplénben. Regécet 2020. november 7-én, szombaton érinti az autóverseny, ami idén is a már megszokott rendben zajlik, ezúttal is gyorsasági szakaszként használva a település majdnem teljes belterületét. A rally futam következményeként e napon lezárásra kerül a gyorsasági versenyszakasz, azaz a Fony – Regéc - Óhuta útszakasz. Az egész napos útzár következményeként november 7-én Regéc Vára zárva tart. A településen lévő Látogatóközpont viszont nyitva lesz, ahol vegyesbolt és presszó is található.
Fotó: Zemplén Rally, 2003. október 24.


Beküldte bakos Beküldve 2020.10.19. 12:11:08 (39 olvas)

Örömteli a hír, miszerint felújítási munka veszi kezdetét a 3716. sz. országos közút Erdőhorváti és Óhuta települések közötti szakaszán. A Magyar Közút NZrt. sátoraljaújhelyi mérnöksége által kiadott tájékoztatás szerint a jelölt útszakaszon burkolatfelújítási munkálatokat végeznek. A kivitelezés várható időtartama 2020. október 20. és 2020. október 27. között, munkanapokon, 08:00 – 16:00 óra között. A munkálatok jellege miatt a fenti időszakban az érintett szakasz teljes szélességében lezárásra kerül.
Egyéb forrásból szerzett információk szerint 2021 tavaszán a Regéc – Óhuta útszakaszon valósul meg burkolatfelújítás.


Beküldte bakos Beküldve 2020.10.9. 17:46:51 (34 olvas)

843Regéc Község Önkormányzatának Képviselő-testülete ülésezik 2020. október 12-én, hétfőn délután 14 órakor a Községházán.
Az ülés javasolt napirendje:
1. Polgármesteri tájékoztatás az előző képviselő-testületi ülés óta történt eseményekről, megtett intézkedésekről
2. Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 2/2020. (II.13.) önkormányzati rendelet módosításának megtárgyalása
3. A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásának megtárgyalása
4. Regéczke Kereskedelmi, Mező–és Erdőgazdálkodási Szociális Szövetkezet támogatásának megtárgyalása
5. A Helyi Esélyegyenlőségi Program és Intézkedési Terv felülvizsgálata
6. Szociális ügy megtárgyalása
7. Egyéb indítványok, bejelentések, javaslatok, tájékoztatások


Beküldte bakos Beküldve 2020.09.30. 11:22:39 (81 olvas)

Regéc Várában tavasz óta zajló fejlesztés eredménye képen újjáépülő Reneszánsz Palota kivitelezése oda ért, hogy a helyreállításra kerülő palota északi szakaszán megkezdődött a tetőszerkezet építése. Az épületegyüttesen legutóbb 334 éve volt tető, így az első szarufaelemek felkerülésével évszázadok óta nem látott kép kezd a várban kirajzolódni. A tetőszerkezet építését végző ácsok az első szarufák felrakását követően máris kitűzték az úgynevezett bokrétafát az épülő palota legmagasabb pontjára. Regéc Község Önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyert el egymillió-nyolcszázezer euró támogatást a vár Reneszánsz palotájának rekonstrukciójára és a csatlakozó épületrészek értelmező állagvédelmére, a várhoz vezető út bizonyos szakaszának felújítására, történelmi kiállítóház és pihenőpark létrehozására. A határon átnyúló fejlesztési programban Regéc felvidéki partnerei Bodrogszerdahely, Nagyida és Nagykövesd települések. Bodrogszerdahely és Nagyida kastélyaik fejlesztését, míg Nagykövesd kerékpár közlekedési pont kialakítását valósítja meg a program keretei között. Az elmúlt öt évben Regéc község beruházásában ez már a második olyan fejlesztés a várban, ami nem csupán egyes szakaszok állagvédelmét jelenti, hanem az adott épület teljes, tetővel fedett újjáépítését valósítja meg. A most zajló, Castle to Castle elnevezésű fejlesztési projekt legnagyobb elemét jelentő regéci palotaépület generál kivitelezését végző Gramalpin 2007 Kft. munkaterve alapján az épület szerkezetkész állapotba kell, hogy kerüljön október hónapban, míg a tetőszerkezet novemberben kerülhet fel II. Rákóczi Ferenc Fejedelem gyermekkori lakóhelyére.


Beküldte bakos Beküldve 2020.09.26. 9:55:28 (53 olvas)

841Regéc Vára önmagában is sokszínű élményt nyújt minden látogató számára, ugyanis a nagy múltra visszatekintő műemlék egyre jobban kitárulkozik, értelmezhetővé válik azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, melyek 1999-óta zajlanak az ősi falak között. Napjainkban is folyik egy nagyszabású fejlesztés a várban, melynek eredménye képen újjáépül a Reneszánsz Palota. Az építészeti fejlesztések mellett egyéb szolgáltatások is megjelentek a várban, melyek a ma élő ember számára szinte már nélkülözhetetlenek. A várat üzemeltető Regéc Község Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a várra nézve nagy odafigyeléssel, de hasznosítsa azokat a lehetőségeket is, amelyek a várba érkező látogatók, az itt élők számára, vagy a térségben üdülők, kirándulók részére biztosítják korunk mindennapjainak részét képező technikai vívmányokat. E szemlélet eredménye, hogy a várnak köszönhetően tisztességes mobil térerőt tud biztosítani két éve több szolgáltató, illetve az is, hogy a várban megtalálható, és azon keresztül a környező településeken is elérhető egy jobb internet szolgáltatás. A várban jelenleg folyó beruházást végző Gramalpin 2007 Kft. támogatásával újabb digitális elemmel bővült Regéc Vára által biztosított szolgáltatás. Az Időkép.hu időjárás-előrejelző internetes portál két frissen telepített kamerájának élő és rögzített képeit tekintheti meg szabadon minden érdeklődő. A kamerák az Öregtorony tetejéről élőben csodálható egyedi körpanoráma keleti és nyugati részletéből közvetítenek egy-egy képet, így a kameraképeket böngésző az ég jelenségei mellett rálát Abaúj tájaira és Zemplén hegyeire is.


Beküldte bakos Beküldve 2020.08.18. 12:15:11 (114 olvas)

840

Abaúji Étkek Fesztiválja néven gasztronómiai program kerül megrendezésre Regéc Várában 2020. augusztus 22-én. Az Abaúj-Értékeinek Megőrzéséért Egyesület, Regéc Község Önkormányzata és Mogyoróska Község Önkormányzata közös szervezésében megvalósuló rendezvény fő célkitűzése, hogy az előre bejelentkezett csapatok a helyszínen valamilyen tájjellegű ételt készítsenek, ez által is népszerűsítve és megőrizve a főként Abaújra jellemző gasztronómiát. A nap eseményei délelőtt 10 órakor kezdődnek Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő megnyitójával. Ezt követően veszi kezdetét a tájjellegű ételek elkészítése, amit az Agyagbanda zenéje kísér 14 óráig, majd Gagyi Oszkár cigányzenekara szórakoztatja a résztvevőket 18 óráig. Regéc Várában az egész évet átölelő nagyméretű fejlesztés zajlik, de ez sem akadálya annak, hogy Regéc Község Önkormányzata folyamatosan biztosítsa az egyre népszerűbb vár látogathatóságát, vagy akár különböző programokat rendezzen az ősi falak alatt.


Beküldte bakos Beküldve 2020.07.18. 13:46:19 (114 olvas)

839Regécre látogatott július 17-én Dr. Nagy István agrárminiszter. A minisztert a kíséretében lévő Szentkirályi Alexandra kormányszóvívővel és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselővel együtt a település polgármestere Bakos Ferenc fogadta a Látogatóközpontban. A miniszter Regécen is kifejtette, hogy a helyi termékek előállítása és piacra juttatása, a helyi értékek ápolása, fejlesztése mindenki érdeke. A várba látogatva beszélt a miniszter a hazai turizmus fontosságáról, és örömmel tapasztalta, hogy a regéci vár egyre nagyobb vonzást jelent, egyre keresettebb turisztikai célpont, egyre szélesebb körben. A polgármester tájékoztatta a minisztert a jelenleg folyó fejlesztésről és egyben szót ejtett a vár múltjáról, jelenéről. Bár a várban még jó ideig zajlik a jelenlegi fejlesztés, de a polgármester már egy következő fejlesztési ütem erőteljesen körvonalazódó elképzeléseiről is bemutatta a miniszternek.


Beküldte bakos Beküldve 2020.07.18. 13:33:54 (122 olvas)

837Regéc Várában zajló nagyszabású fejlesztés egyik fontos eleme a most újjáépítésre kerülő Reneszánsz Palota alatt húzódó nagykiterjedésű pince. A pince újjáépítése előtt jelentős munkával több száz köbméter sittet és követ emelt ki a kivitelezést végző Gramalpin 2007 Kft. a beszakadt boltozatú pincéből. A pincében már készülnek a tégla teherhordó pillérek, amelyek kialakítása úgy történik, hogy egyben a helyiség funkcionalitását és arculatát is kiegészítik. Ezt követően indul a pince méretes boltozatának visszaépítése. A fejlesztést az Interreg program támogatásával megvalósító Regéc Község Önkormányzata jelentős összeget költ az érintett területek régészeti feladatainak elvégzésére is. A beruházási területen a település megbízásából több régész is jelen van, így régészeti megfigyelés alatt végzi a Kivitelező a pince, az úgynevezett falszoros, illetve a Kisbástya sittől és kőtől történő megtisztítását. A palota keleti oldalán egykor álló Kisbástya szintén a fejlesztés része, aminek a várárokba nyúló alapját alapos kutatás után sikerült meghatározni, amit követően kezdetét is vette a védmű tervezett I. ütemének újjáépítése. Épül már az a lépcsőház is, ami elkészültét követően újfent összeköti a várudvart az Alsóvárral. A palota emeleti szintjein több ajtó és ablaknyílás került már ujjáépítésre, de a java még csak most kezdődik. Az épületegyüttes emeleti födémei is fokozatosan készülnek. A keleti palotaszárny, a Reneszánsz Palota rekonstrukciója a vár mintegy 22 különböző helyiségét érinti, a fejlesztés elkészültével ezek szinte mindegyike különleges élményt nyújtó bemutatótérré válik.


Beküldte bakos Beküldve 2020.06.27. 12:55:28 (139 olvas)

836Jó néhány köbméter kő és habarcs került már a Regéc Várában újjáépülő Reneszánsz Palota falaiba a kivitelezés megkezdése óta, de bizony mindennek a sokszorosa vár még beépítésre a fejlesztés során. Az újjáépülő palota különböző szakaszain az elmúlt tizennégy év során többször is zajlott állagvédelmi munka, de ha ezt le is számítjuk, akkor is 320 éven keresztül volt kitéve az enyészetnek az épületegyüttes azt követően, hogy 1686-ban a vár egyéb területeivel együtt jelentősen megrobbangatta a labanc. Az épület több pontján is fokozatosan emelkednek a falak a kivitelezés alatt, azokból a kövekből, ami már egyszer alkotta azokat. Míg a falak emelkednek, addig a palota alatti beszakadt egykori pince egyre mélyül, és maga is ontja a köveket. Bő háromszáz éve nem látta ember ennek a pincének a belső területét, van is rácsodálkozás. Leginkább a pince méretei jelentenek egyfajta újdonságot, annak ellenére, hogy a régészeket jó ideje foglalkoztatja a vár ezen részének megismerése. De mivel a föld alá senki sem lát, így a négy méter vastag sitt és kő réteg fokozatos kitermelése alatt tárulkozik ki ez az igazán komoly méretekkel rendelkező egykori borospince. Amint a sitt és kő eltávolításra kerül, máris kezdődik a pince boltozása, majd az e fölé tornyosuló épületrész újjáépítése. Más területeken ez idő alatt is folyik a falazás, ugyanakkor a palota több helyiségében kezdetét vette a földszinti fa födémgerendák behelyezése is a falakon kialakított gerendafészkekbe, amelyek fölé még egy emelet épül a fejlesztés során. Ezeknél az épületrészeknél hamarosan már az emeleti födémek készülnek, míg más helyeken - például a Középsővárat a Felsővárral összekötő lépcsőháznál - további falszakaszok épülnek ujjá. Regéc Vára mindeközben folyamatosan látogatható.


Beküldte bakos Beküldve 2020.05.17. 16:49:02 (487 olvas)

835Néhány éve annak, hogy az Öregtorony újjáépítéséhez toronydarut telepített a kivitelező cég a várba. Sokan megcsodálták akkor az igencsak nem szokványos környezetben felállított jókora „vaskart”, ami 2015-ben meglehetősen szembeötlő látványt nyújtott a várhegy tetején. Amikor már munkába állt, még villámcsapást is elszenvedett. Most, hogy kezdetét vette a Reneszánsz Palota újjáépítése, ismét toronydarut telepített az építést végző kivitelező cég a keleti várárokba. Az újjáépülő palota szintmagassága jóval alacsonyabb a toronyhoz képest, hiszen némi túlzással az elkészülő tetőzete lesz egy magasságban az Öregtorony lábával. Ráadásul, az épület magassága is kisebb, ugyanis míg a torony négyszintes, a palota kétszintes volt és lesz. A palota hossza viszont nagyobb a korábban újjáépített Öregtoronynál, így ezúttal egy kisebb toronydaru is képes kiszolgálni az építkezést. Mint ahogyan 2015-ben, jelen esetben is komoly kihívást jelentett a szerkezet felszállítása a várba, de mint akkor, most is ügyesen megoldotta ezt az izgalmas feladatot a kivitelező cég. Erről, és magáról az építkezésről hetente frissülő fotók megtalálhatóak a regec.hu weboldal fotóalbumában.


(1) 2 3 4 ... 67 »