Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF4262.JPG
DSCF1729.JPG
IMG_20160801_082630.jpg
DSCF0097.JPGHírek : Rákóczi-szobor ajándékba a magyar államtól
Beküldte msandor: Beküldve 2006.04.4. 8:23:49 (935 olvas)


Március 26-án, a nagyságos fejedelem születésének 330. évfordulóján kezdődik a Rákóczi-ünnepségsorozat Borsiban, a fejedelem szülőhelyén. Az októberig tartó rendezvénysorozatnak egy köztéri Rákóczi-szobor felállítása is része, melyet a magyar állam adományozott Kassának. Szlovákia Kulturális Minisztériuma és a magyarországi Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az egyeztető tárgyalásokon több terminus között is válogathatott a szoborállítás időpontját illetően. Szóba került a fejedelem születésének és halálának napja, valamint a Rákóczi-hamvak újratemetésének dátuma is.

Ám végül április 5. mellett döntöttek a szervezők, annak ellenére, hogy az itteniek számára a Kassai Kormányprogram „ugrik be” erről a dátumról, nem pedig az a történelmi tény, hogy a marosvásárhelyi diéta ezen a napon iktatta be az erdélyi fejedelmet. A szobrot a Rodostói ház előtt, azaz a Hóhér-bástya udvarán állítják majd fel. A 35 millió forint értékű alkotás Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász műve. Vass Lajos, a NKÖM államtitkárának tájékoztatása szerint a mintegy 2,4 méter magas szobor zöld gránittalapzatán Európa térképe látható, hangsúlyozva ezzel nemcsak II. Rákóczi Ferenc európaiságát, hanem az új uniós tagországok, azaz főként Magyarország és Szlovákia egyenlő esélyeit és a fejedelemhez való kötődését is.

A szoborállítási dátum kiválasztásán kívül a fejedelem neve is okozott némi problémát, mivel a szlovák törvények idevágó paszszusa szerint a Szlovákia területéhez kapcsolódó történelmi személyiségek nevét szlovákos formában lehet csak leírni. Ám mivel mindenkinek – így a néhai fejedelemnek is – joga van a saját nevét használni, végül konszenzus született, és Rákóczi neve az eredeti változatban, cz-vel és hosszú ó-val került a propagációs anyagokba és a jelenleg még csak szlovák nyelvű honlapra.

A rendezvénysorozat Kassán, október 29-én zárul majd. A számos érdekes eseménynek nemcsak Kassa, Rákóczi városa, hanem Borsi és Budamér is otthont ad, a záróműsorban pedig az ünnepi felvonuláson és szentmisén kívül egy Budapestről induló nosztalgiavonat is szerepelni fog.

KOZSÁR ZSUZSANNA

forrás: http://szlovakia.vilagszinvonal.hu

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!