Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
IMG_20130625_161558.jpg
karacsony2008_11.jpg
DSCF5309.JPG
falunap2008_68.jpg.jpgA Regéci Vár hírei : Megkezdődött a 2009. évi ásatás
Beküldte bakos Beküldve 2009.07.20. 20:12:28 (726 olvas)
A Regéci Vár hírei

Harmadik esztendeje tudósítjuk az érdeklődőket a regéci vár aktuális feltárási eredményeiről, s e tudósítások szoktak így kezdődni: „Az első nap”. Ma tehát újra eljött az első nap, megkezdődött a regéci vár 11. ásatási szezonja, lássuk hát a krónikáját! Először is egy fontos változásról szeretnénk beszámolni: a kutatást eddig irányító Simon Zoltánnak (e sorok írójának) – új beosztása miatt – le kellett mondania munkák további irányításáról, az elkövetkezendőkben már csak konzulensi minőségben kapcsolódik a vár feltárásához. Az új ásatásvezető Giber Mihály az ELTE Régészettudományi Intézetének doktorandusza.

Biztosak lehetünk benne, hogy az irányítás kitűnő kezekbe került, kérjük fogadják őt szeretettel!
Az év újdonsága az is, hogy már az első héten számos régészhallgató (Budapestről és Szegedről) kapcsolódott a munkába. Egyikük-másikuk diplomamunkáját is a regéci vár egyik-másik leletanyag-csoportjának feldolgozásával fogja elkészíteni. Külön színfolt köztünk egy német régészhallgató is, aki nagy lelkesedéssel látott munkához egy – meglehetősen reménytelen kilátású – kutatóárok kiásásában. A szóban forgó kutatóárok a Felsővár területének egyetlen, kutatóárkokkal még nem vizsgált helyiségében, a nyugati oldal északi szobájában került kijelölésre. Sok reményt eleve nem fűztünk hozzá, szinte biztos volt, hogy közvetlenül a felszín alatt elő fog kerülni a szikla (így is történt). Mégis, ez volt az utolsó esély arra, hogy a Felsővár nyugati várfalának (különösen a korai várfalnak) nyomvonalát meghatározzuk. Egyelőre falnak semmi nyoma, de, mint tudjuk, a remény hal meg utoljára. Még van némi esélyünk. (A szóban forgó várfal a nyugati oldalon szinte végig nyomtalanul elpusztult).
Ugyancsak a Felsővár területén vizsgáltunk meg egy kényes pontot: azt, ahol a „Középső vár” emeleti helyiségéből felérkezett a lépcső a Felsővárba. Ajtót kerestünk, s a várt helyen meg is találtuk, még ha meglehetősen csekély maradványait is. Ez fontos eredmény volt.
A „Középső vár” területén két kutatóárkot is nyitottunk: az egyiket a konyha északnyugati sarkában, ahol három legyet is szeretnénk agyoncsapni: A nyugati várfal, a konyha északi fala és a kemence alatt korábban részben megtalált fal viszonyát szeretnénk tisztázni. Hát, talán holnap már várható lesz valamilyen eredmény. A másik árok a nyugati szárny két kicsiny helyisége között látható gödör mibenlétét hivatott tisztázni. Itt egyelőre egy nagy rakás kövön és modern szeméten kívül alig találtunk valamit. No, de ilyenek az első napok.
Hogy valami pozitívumról is beszámoljak: tovább haladunk dél felé az udvar tisztításával. Lényegében már az udvar déli végén látható magas törmelékhalom szélénél járunk. Itt meglehetős mennyiségű lelet: többnyire 17. századi kályhacsempék kerültek elő.

Simon Zoltán

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!