Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF5176.JPG
falunap2005_33.jpg
DSCF0118.JPG
falunap2005_65.jpgA Regéci Vár hírei : Ismét régészeti kutatás Regéc Várában
Beküldte bakos Beküldve 2010.07.17. 9:34:10 (835 olvas)

Az idén már 12. éve, hogy régészeti feltárás zajlik az egykori Rákóczi sasfészek, Regéc Várában.
Az első év 1999 volt, mikor is az Északi torony falai között és alatt, háromszáz év szunnyadás után ismét munkák folytak az egykor dicső és nagyhírű várban. Regéc önkormányzatának kezdeményezésére, és az azóta is tartó szervezése mellett kezdetét vehette a műemlék feltárása. A nyaranta zajló kutatásokat minden éven régésztáborba érkező diákok, fiatalok, önkéntes segítők és az önkormányzat dolgozói támasztják alá fizikai erővel. Az eltelt tizenegy év alatt több mint ezer ember dolgozott azon, hogy ez a romos állapotában is igen jelentőségteljes vár fennmaradjon, visszanyerjen minél többet régi állapotából. Az első tíz évben Simon Zoltán régész úr vezette a kutatásokat, aki 2009-től a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa lett, így azóta mint szakmai konzulens dolgozik együtt a feltárásokon Giber Mihály vezető régésszel.


A régészeti ásatásokat Regéc Község Önkormányzata finanszírozza a várbelépőből származó bevételből, ami sajnos ahhoz már nem elegendő, hogy komolyabb állagmegóvást, esetleg helyreállítást is meg lehessen valósítani belőle. Ahhoz egyéb külső forrásokra, támogatásokra lenne szükség, de ezek egyenlőre elkerülik Regéc Várát.
Az idei régészeti feltárás július 19-én veszi kezdetét és három hétig tart. A háromhetes kutatásban szakemberek, diákok, az önkormányzat minden dolgozója, egyéb segítők, összesen mintegy száz fő működik közre. A kutatás fő csapásiránya a várudvar, aminek feltárása már a harmadik éve tart. Bevett gyakorlat, hogy a kutatás menetéről honlapunk pontos információt szolgáltat, köszönhető a régészeinknek. A napi rendszerességgel jelentkező beszámolók idén is olvashatóak lesznek az oldalon, de aki ellátogat Regéc Várába, az élőben lehet részese ennek az izgalmas élménynek.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!

 Re: Ismét régészeti kutatás Regéc Várában

elküldve:: 2010.07.19. 13:20  Feltöltve:: 2010.07.19. 13:20

xbalazs

Csak most jött
Regisztrált: 2010.07.19.
Lakhely:
Hozzászolások: 1
Éljen! :)
Idén ismét ott leszek/leszünk (Ráckeve Ady Endre Gimnázium), júli. 31- aug. 8-ig :) Kezdetben "tombolunk" a falunapon, aztán pedig 5 napig segítkezünk a feltárásban. :) Annyit sajnálok csak, hogy az utolsó hét a mienk. :( Ettől függetlenül várom már nagyon! :)

 Re: Ismét régészeti kutatás Regéc Várában

elküldve:: 2010.07.21. 20:12  Feltöltve:: 2010.07.21. 20:12

Laczaa

Csak most jött
Regisztrált: 2008.08.18.
Lakhely:
Hozzászolások: 1
Haligali!

Igazán sajnálom, hogy idén nem lehetek jelen a vár ásatáson. Kár, hogy az eleddig biztosított élelmezést már nem tudja vállalni a falu, remélem jövőre változik a helyzet.

Ezúttal biztatom a többieket, Lolit, Zsuzsit, Petit , hogy "húzzanak bele" és hogy "csinálják meg" =) találjanak sok mindent a föld mélye alatt! Hajrá!

Üdvözlet Szeged mellől,

Laci smasszer ;)