Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF4252.JPG
DSCF4267.JPG
DSCF3158.JPG
DSCF4171.JPGA Regéci Vár hírei : A feltárás első hete
Beküldte bakos Beküldve 2006.05.12. 19:55:16 (1036 olvas)

Lassan végére érünk a feltárás első hetének, s máris sok érdekességről adhatunk számot. Talán a leglátványosabb eredmény az volt, hogy sikerült azonosítanunk - és egyúttal teljesen megtisztítanunk az omladéktól - a vár egykori sütőházát.


A sütőház “Középső vár” a nyugati épületszárnyának északi végén került elő. Mint kiderült, négyzet alaprajzú helyiségről van szó, melynek ajtaja a várudvarról nyílott (ez is előkerült). A sütőházban két sütőkemence állt, ezeknek sajnos csak csekély maradványait sikerült feltárnunk, s valószínűleg egyelőre vissza is kell majd temetnünk a kemencék rendkívül gyenge, csupán sárba rakott falmaradványait. A sütőház nyugati fala teljesen - az egykori padlószintnél mélyebben - leomlott, ennek feltárására ma még nincs lehetőségünk, de helye pontosan kikövetkeztethető.
Folytattuk a várudvar tisztítását is, részben az északnyugati sarokban, részben pedig a keleti palotaszárny déli szakasza előtt. A törmelék eltávolítása egyrészt nagyobb területet biztosít a látogatóknak a kultúrált, balesetmentes időtöltéshez, de természetesen újabb információkat is szerezhetünk az egyes épületrészekről, illetve az egykor itt zajló mindennapi életről. A keleti palotaszárny északi szakasza előtti udvarszakaszon két nap alatt 20 darab reneszánsz (16. századi) kőfaragvány-került elő. Ezek egy része az egyik földszinti helyiségbe vezető ajtó kőkeretének darabja (ezek egyszer remélhetőleg visszaépíthetőek lesznek), másik része egy díszes emeleti kandallóból származik. Ez utóbbiak közül kiemelkedő egy feliratos töredék, melyen a GE (esetleg DE) betűk olvashatóak. A felirat alighanem a kandallót építtető tulajdonos nevét tartalmazta. Ennek értelmében, ha …GE… a helyes olvasat, akkor alighanem GE(orgius Rákóczi de Felsővadász) /azaz I. Rákóczi György, erdélyi fejedelem neve/ szerepelhetett a kövön, ha azonban a …DE… olvasat a helyes, úgy még a kérdés nyitott, hiszen lehet (Alaghy) DE (Bekény), (Esterházy) DE (Galánta), vagy (Rákóczi) DE (Felsővadász) is. Reméljük, hogy a kőnek olyan, további darabja is előkerül hamarosan, mely a kérdést végleg megoldja.
A mindennapi élet tárgyai közül továbbra is sok kályhacsempe-darab került elő, de a legkedvesebb lelet talán egy gyűszű. Ez éppen olyan formájú, mint a mai gyűszűk, csak az a különbség, hogy bronzból készült.
Kíváncsian várjuk a második hét eredményeit, s természetesen itt is be fogunk számolni róluk.


Simon Zoltán régész

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!