Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
fm2001ft_51.jpg
feltaras2009II_30.jpg
feltaras (3).JPG
IMG_0419.JPGA Regéci Vár hírei : Beszámoló a vár 2006. évi (tavaszi) feltárásának eredményeiről
Beküldte bakos Beküldve 2006.06.1. 20:29:45 (1005 olvas)
A címben szereplő "tavaszi" szó arra utal, hogy van remény arra, hogy nyáron folytatjuk a munkát, s ha ez a remény teljesül, úgy ez a beszámoló előzetesnek tekinthető, melyet augusztusban újabb követhet.
Addig is, nézzük, mire is jutottunk?

Kissé késve, de megkezdődött – és szépen halad – a keleti palotaszárny északi részének magasan álló, de roppant balesetveszélyes falainak helyreállítása. Eredetileg a már helyreállított terület régészeti kutatása lett volna a feladat, azonban a késedelmes kezdés miatt erről egyelőre le kellett mondanunk. Helyette a palotaszárny déli egységének egy újabb – már alápincézett – helyiségét sikerült megtisztítani az omladéktól, ezzel lehetőség nyílik a helyreállítás továbbtervezésére.

A kb. 5x5 m alapterületű szobát vastag omladékréteg fedte, melyből egy, a 17. század második feléből származó, habánok (Sárospatakon megtelepedett morva eredetű, protestáns népcsoport, mely híres volt fazekasmunkáiról) által készített mázas cserépkályha számos töredéke került elő. Ugyancsak itt – és a szoba előtti udvarszakaszon – egy 16. századi kandalló közel 30 faragványtöredéke is napvilágra került. A kandallót egykor felirat is díszítette, ebből azonban egyelőre csak egy kisebb darabot (rajta DE felirattöredékkel) találtunk meg (megtekinthető az Önkormányzatnál).

A szobát téglapadlóval burkolták, melyből elég nagy darab feltárható volt (ezt, a gyors pusztulás elkerülése végett vissza kellett temetnünk). Előkerült a szoba udvarra nyíló ajtaja a küszöbbel és a reneszánsz ajtókeret néhány töredékével együtt. A szobában talált egyéb leletek közül kiemelkedik egy vascsiga a hozzá tartozó kampóval együtt (a csiga meglehetősen ritka leletnek számít). A szoba alatti dongaboltozatos pince – mely tovább húzódik dél felé, s boltozata be van szakadva – feltárását természetesen még nem kezdhettük el, hiszen az már komolyabb előkészületeket kíván.

A feltárás másik helyszíne a nyugati palotaszárny északi vége, illetve az előtte levő udvarszakasz volt. E területről eddig semmiféle információnk nem volt. Itt most egy egész helyiséget sikerült feltárnunk. Ez a helyiség egykor a vár (egyik) konyhája volt, benne megtaláltuk egy hatalmas kemence – sajnos elég csekély – maradványait. A konyha nyugati fala, mely egykor egyúttal a vár külső fala is volt, sajnos teljesen elpusztult, az egykori járószintnél mélyebben kidőlt, ezért egyelőre nem is tárható fel.
A konyha előtti udvar tisztítása során a nyugati palotaszárny további helyiségeinek udvari falai kerültek napvilágra. Ezek jelentősen kibővítették ismereteinket az alaprajzról, de teljes feltárásuk a jövő feladata lesz.

Említésre méltó még két ritkaságszámba menő lelet: egy bronzcsipesz és egy gyűszű. Ez utóbbi pontosan úgy néz ki, mint a mai gyűszűk.

Simon Zoltán régész

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!