Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
IMG_20160801_091053.jpg
gktemplomavato2006_05.jpg
DSCF7162.JPG
falunap_2003_06.jpgA Regéci Vár hírei : A tizenharmadik nap krónikája (augusztus 15. szerda)
Beküldte bakos Beküldve 2012.08.15. 13:45:00 (600 olvas)

Mai napon a korábbi helyszíneken folytatódott a munka, hasonló mennyiségű és gazdagságú tárgyi leletanyaggal, valamint reneszánsz kőfaragványokkal gyarapítva a regéci vár régészeti emlékeit.
Az udvarról nyíló helyiség területének tisztításával elértük a nyugati várfal vonalát. Mivel a várfal lepusztult teteje nem éri el az udvar szintjét, ezért a helyiség területét mindaddig el fogjuk zárni a látogatók elől – a saját biztonságuk érdekében – amíg a helyiség feltárt részének bejárását (például korlát építésével) biztonságossá nem tettük. Addig is az ajtón betekintve lehet majd rálátni az egyébként nem túl nagy letisztított felületre.


Újabb kutatási eredményként könyvelhető el, hogy az egykori lépcső területén, a Bahama-pince mellett nyitott kutatóárkunkban megtaláltuk a lépcső északi falának alapozását, melyről egyértelműen látszik, hogy utólag épült a várfal belső oldalához, tehát az Alsóvárba vezető lépcső – ma ismert formájában – későbbi a várfalnál. Az még kérdés, hogy a lépcső építése előtt hogyan közelítették meg a déli sziklacsúcson álló várrészt.
Közben a lépcső felső részén az omladékkal birkózó csapattársaink egy íves vonalú falat, illetve annak északi végét bontották ki az omladék alól. Alighanem az Alsóvárat övező várfal keleti ívének egy darabja került elő most. A jellegzetes, tűszerű támpillér alighanem e fal külső oldalának erősítésére épült egykor. A most előkerült fa másfél – két méteres magassága utal arra is, hogy az Alsóvár szikláján akár meglehetősen magasan álló falakat is remélhetünk az elkövetkezendő idők ásatásai során.

Giber Mihály – Simon Zoltán

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!