Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF2923.JPG
IMG_0208.JPG
DSCF5269.JPG
DSCF6011.JPGBeküldte bakos Beküldve 2021.06.10. 20:01:32 (22 olvas)A nagy lendülettel folyó, lassan a vége felé járó Reneszánsz Palota újjáépítése már-már sejtett valamit abból, amit egykoron jelentett a Regéci Vár. Igaz, hogy a palota csak az egyik épületegyüttese a várnak, de viszont egyebek mellett a méretei miatt is rendkívül meghatározó területe II. Rákóczi Ferenc Fejedelem gyermekkori lakóhelyének. Napjainkban több egyéb munka között a belső terek fényforrásainak felszerelése, üzembe helyezése és tesztelése folyik. Az egy éve folyó fejlesztésnek köszönhetően 335 év óta első alkalommal ezekben a napokban világították meg fények a palota helyiségeit. A próbaüzem alá vont lámpatestek ugyan már nem gyertya, vagy fáklya fényét vetítik az ősi falakra, de mégis nagyszerű hangulatot teremtenek az újjáépülő palota csaknem kész helyiségeiben. Bár még van munka bőségesen, de mégis minden adott ahhoz, hogy a terveknek megfelelően július végén átadásra kerüljön a csaknem három és fél évszázada romjaiba borult, jelen fejlesztés alkalmával a pincétől a tetőig újjászülető Reneszánsz Palota.


Beküldte bakos Beküldve 2021.05.20. 9:35:50 (57 olvas)A pünkösdi hétvégén, szombattól pünkösdhétfőig a Regéci Várba ellátogatók a várlátogatás mellett az első alkalommal megrendezésre kerülő termelői kézműves vásárba is belecsöppennek. Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal megtartandó vásár olyan termékeket vonultat fel, melyeket maguk a készítő kézművesek ajánlanak a vásárt meglátogató közönség figyelmébe. A teljesség igénye nélkül a pünkösdi várbéli vásáron megjelenek népi bútorfestő, vesszőből fonott tárgyakat készítő, méztermelő, nemezkészítő, csontfaragó kézművesek termékei. A vásár csupa olyan szép és igényes kézműves portékát kínál, melyek egykoron a vár mindennapi életnek szerves részei voltak, ezáltal a helyszín kifejezetten autentikusnak tekinthető.


Beküldte bakos Beküldve 2021.04.30. 17:59:55 (88 olvas)

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, leendő Vendégeinket, hogy Regéc Vára és a várhoz kapcsolódó Látogatóközpont 2021. május 01-től újra látogatható. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásáról szóló 194/2021. (IV. 26.) számú kormányrendet alapján mind a várba, mind a Látogatóközpontba csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttkorú vendégek és felügyeletük alatt lévő kiskorúak engedhetőek be. A kávézók belső területein szintén csak a védettséget igazolni tudó személyek tartózkodhatnak és fogyaszthatnak. Regéc Várában folyik az elmúlt évben megkezdett nagyszabású fejlesztés, a Reneszánsz Palota újjáépítése. Ennek okán a vár e területe ugyan le van zárva, de az Öregtorony és környezete a várudvar beruházás által nem érintett területe és az Alsóvár zavartalanul látogatható. A vár felsorolt területeiről viszont máris egyfajta ízelítőt kaphatunk a nyárra elkészülő fejlesztés hangulatából.


Beküldte bakos Beküldve 2021.04.16. 18:58:54 (76 olvas)

Sajnos Regéc Vára a járványügyi előírások értelmében ugyan még nem nyithat ki, de a várban található ajándékbolt és kávézó a vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett már ismét üzemel. Annak ellenére, hogy a várba még nem engedhető be látogató, mégis meglehetősen sokan érkeznek a fejlesztés alatt álló műemlékhez. A várhoz felsétálni a csodálatos természeti környezetben önmagában is remek program. Egyelőre ezt a programot egy a későbbi visszatérésre emlékeztető apró emléktárgy, vagy a séta közben elfogyasztott kávé, üdítő színesítheti. Visszatérni pedig igencsak érdemes lesz. Regéc Vára a folyamatosan növekvő érdeklődés mellett változik, megújul. A várban jelenleg is zajló, egy éve megkezdett nagyszabású fejlesztés a nyáron elkészül. Ennek lesz eredménye a teljesen újjáépített keleti palotaszárny, a Reneszánsz Palota. Az újjászülető palota nem csupán komoly méreteivel és látványos építészeti megoldásaival ad majd lenyűgöző élményt, hanem korhűen berendezett helyiségei, termei is minden bizonnyal magával ragadják majd a látogatókat. Az egykori Regéci Uradalom központjának, II. Rákóczi Ferenc Fejedelem gyermekkori otthonának egykori hangulatát visszaidéző Reneszánsz Palotát 335 év után a pincétől a padlásig építteti újra Regéc község. A település büszke arra, hogy a Nemzet e jelentős történelmi örökségét mentheti meg, élesztheti újra, sok-sok elkötelezett ember segítségével.


Beküldte bakos Beküldve 2021.03.12. 13:03:09 (158 olvas)

Regéc Várában az elmúlt év április végén kezdődött a Reneszánsz Palota újjáépítése. A fejlesztés a téli időszak alatt sem állt le, igaz olykor-olykor izgalmas kihívások elé állítva a kivitelezés résztvevőit. Itt-ott megesik, hogy menet közben derülnek ki különféle furcsaságok az adott projektről. Ezt a jelenséget szokás úgy is emlegetni, hogy „csontvázak a szekrényből.” Hát Regécen sincs ez másként, csupán annyi a különbség, hogy itt az újjáépülő palota egykori padlója alól kerülnek elő csontvázak nem a szekrényből, ráadásul valódiak. A zajló beruházás részeként ismét régészek dolgoznak a palotában, teljes felületű feltárást végeznek több földszinti helyiségben. Regéc Község Önkormányzata bízta meg a Magyar Nemzeti Múzeumot, hogy régészeivel végezze el a palota egyes földszinti tereinek teljes felületű kutatását, mert eljött az ideje a helyiségek burkolásának. A kutatómunka csak néhány napja tart és máris szenzációs ismeretekre és leletekre, köztük egy sírra bukkantak a szakemberek. Ráadásul abban a helyiségben, és csak bő egy méterre attól, ahol a 2006. évi Régésztábor alatt már előkerült alig padlószint alatt egy sírhely. Akkor abban két férfi csontjai kerültek elő, a most feltártban egy személy csontváza fekszik, amiről egyenlőre többet nem lehet tudni. A palota újjáépítésének munkálatai új lendületet vettek, azzal, hogy valamelyest jobbra fordult az időjárás, bár fenn a várhegyen még korai lenne tavaszról beszélni. A jó időre bizony nagy szükség lenne, ugyanis van még némi falazni való is a palotán, igaz most már egyre inkább a finomabb munkáké a főszerep kint és benn egyaránt.
Közeledik a tavasz, de Regéc Vár sajnos továbbra sem látogatható, a járványügyi előírások ezt nem teszik lehetővé. Így nem csak a közelgő ünnepi hosszú hétvégén, de minden bizonnyal még néhány hétig a vár kapuját zárva kell tartani.


Beküldte bakos Beküldve 2021.02.10. 18:05:07 (208 olvas)

860


Nem a legideálisabbak az időjárási körülmények mostanság a tetőfedéshez, különösképpen igaz ez hatszáz méter fölött Regéc Várában. Ennek ellenére, amikor az elemek azt lehetővé teszik, folyik az újjáépülő Reneszánsz Palota tetőszerkezetének cserepelése. A palota több helyiségében zajlanak munkák a téli időszak alatt is, ahol a kivitelező emberei több technikai megoldást is alkalmaznak a belső terek fűtésére. Ahogy az ideiglenes kémények füstölögnek a palotán, abból is látható, hogy e korai szakaszában már kezd „élni” az épület.
Természetes végleges kémény is kerül a palotára, így egyes helyiségek hagyományos fűtésére is nyílhat majd lehetőség. Az újjászülető palota helyiségeibe kiállítási és bemutató berendezési tárgyak kerülnek, melyek beszerzése már javában folyik. A termek berendezései akként kerülnek beszerzésre és majd elhelyezésre, hogy azok a helyiségek egykori használatát és funkcióját mutassák be a betérő látogatónak. Ugyanakkor lesznek olyan helyiségek is, melyek a berendezési tervek szerint különlegességekkel lepik meg a vár vendégeit.


Beküldte bakos Beküldve 2021.01.16. 15:07:47 (138 olvas)


Ahogyan azt tervezte a Kivitelező, január első napjaiban elkezdte, avagy idén folytatja a Reneszánsz Palota újjáépítésének munkáit Regéc Várában. Időközben kézzelfoghatóan is tél lett Regécen, ami újabb kreatív megoldások alkalmazását követeli meg a fejlesztés lebonyolítóitól. Hóban és szélben is dolgoznak a hatszáz méter magasan elhelyezkedő vár palotaépületének kivitelezésén, ahol elkészült a Páterek háza tetőszerkezete is. Javában dolgoznak a bádogosok, megkezdődött a belső terek vakolása. Dolgoznak az elektromos szakemberek, készülnek az egyedi lámpatartók. Folyamatosan, helyben készülnek a kőkeretek, amiket szinte azonnal helyükre is illesztenek a mesterek. Sajnos a vár nem lehet nyitva a járványügyi előírások miatt, de ennek ellenére egyre több látogató érkezik Regécre a téli időszakban. Hóval borított minden, de a várhoz ellátogatók számából azt gondolhatnánk, hogy tavasz van, vagy ősz. Az érzékelhetően nagy érdeklődésre számot tartó fejlesztés a tavasz második felére készül el.


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.31. 19:26:55 (180 olvas)Regéc Várában a 2020. évet jelentősen meghatározta az a nagyszabású beruházás, ami az év áprilisában vette kezdetét. Nincs még ugyan kész a megkezdett munka, de az év végére igen jelentősen megváltozott a vár arculata. A Reneszánsz Palota újjáépítése 2021 januárjában folytatódik, mely beruházást a tervek szerint továbbiak követhetnek. Regéc község továbbra is kimagaslóan fontosnak tartja a nagy múltú vár korrekt, ugyanakkor határozott fejlesztését. A település Önkormányzata ezúton is megköszöni a 2020 esztendőben végzett alkotó munkáját minden közreműködőnek. Boldog Új Évet!


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.21. 19:57:48 (134 olvas)

Ahogy az a kivitelezési ütemtervben szerepelt, december 18-án befejeződött a kivitelezés a várban, legalábbis a 2020. évre vonatkozóan. A mintegy háromnegyed éve folyó nagyszabású fejlesztés viszont még közel sincs kész, így az a menetközben módosított ütemterv szerint 2021 januárjának elején folytatódik. Számos, előre nem látható hátráltató tényező merült fel a kivitelezés során az idén, melyek összessége azt eredményezte, hogy az év végére tervezett befejezés igencsak átcsúszik a 2021. évre. A beruházás keretein belül végzett, az érintett területek több pontját érintő régészeti kutatás a vártnál tovább tartott, de a Kisbástya alapjainak, pontosabban az egykori alapok helyeinek megtalálása is jelentős többletmunkát és időt vett igénybe. Ugyanakkor a hegytetőn olykor-olykor szeszélyes időjárás is rendelt el számos esetben kényszerszünetet azzal, hogy a beruházást kiszolgáló daru a szél miatt leállni kényszerült. Az évet végigkísérő járvány is okozott némi átszervezést. Több esetben volt szükség az aktuális tényeknek, ismereteknek megfelelően módosítani a terv műszaki megoldásainak egyes részleteit. Mindezeken azonban már túl van a palotaszárny újjáépítése, és bár a tetőcserép még a földön van, de az épület mostanra impozáns méreteivel, a beépített 1100 köbméter kőmennyiséggel szerkezetkész állapotba került. A fejlesztés január 4-én folytatódik, ami egyaránt tartalmaz külső, és egyre több belső munkát is. Amikorra mindezek elkészülnek már tavasz lesz, így a fejlesztés elkészültére fordítható módosított befejezési határidő 2021 májusa. Ezen fejlesztéshez kapcsolódó elemek, mint a településen kialakítandó bemutató ház, vagy a várhoz vezető út egyes szakaszainak felújítása szintén ekkorra készül el.


Beküldte bakos Beküldve 2020.12.16. 19:00:19 (118 olvas)
Akár borral is meg lehetne tölteni azt a nagyméretű fém tartályt, amit a várban folyó beruházás egyik elemeként szállítottak Regécre. Az inventáriumokból tudható, hogy egykoron a vár számos pincéjében összességében több száz hordót tartottak. Ugyan nem mind volt megtöltve borral, de ha tehették eleink, a vizet meghagyták az állatoknak. Pedig a most megérkezett tartály bizony vizet fog tárolni, tűzivízet. A fejlesztés biztonsági követelményeinek egyik eleme a beruházás keretében telepítendő, az esetlegesen keletkező tűz megfékezéséhez szükséges oltóvíz tárolását szolgáló tartály. Az ötvenezer liter víz tárolására alkalmas „hordócska” a várárok területén kerül telepítésre, majd feltöltésre. Ez már a második víztározó lesz a várban 2015-óta, így lassan annyi víz lesz fenn, hogy talán még több száz méteres vízi csúszdát, vagy vízesést is ki lehet a jövőben alakítani a várhegyen. Esetleg marad a borral feltöltés. Természetesen ez csak vicc, de még lehet komoly…


(1) 2 3 4 ... 27 »