Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF2235.JPG
batyusbal200401.jpg
DSCF1009.JPG
2005.12.26. Regéc 015.jpgBeküldte bakos Beküldve 2021.08.18. 21:02:34 (70 olvas)

Második alkalommal kerül megrendezésre az Abaúji Étkek Fesztiválja elnevezésű gasztronómiai és kulturális program a Regéci Várban 2021. augusztus 21-én. Az Abaúj-Értékeinek Megőrzéséért Egyesület kezdeményezésével és támogatásával létrejövő eseményt Regéc Község Önkormányzata is magáénak érzi, ezért maga is támogatja a rendezvény létrejöttét és biztosítja annak hátterét a jelentős fejlesztésen frissen átesett vár területén. A Regéci Vár szoros kapcsolatban állt a gasztronómiával, hiszen az itt egykoron élő főúri családok étellel-itallal kiszolgálása nagyon fontos mindennapi feladata volt a vár népének. Regéc Község Önkormányzata által 1999-től szervezett régészeti kutatások során előkerült sok mázsa csont jól mutatja, hogy itt régen is szerették a finom falatokat. Sőt, Regéc az elmúlt húsz év alatt több esetben is szervezett már olyan rendezvényt a vár falai között, ahol főszerep jutott a helyi gasztronómiának. A most megvalósuló rendezvény fő célkitűzése, hogy a bejelentkezett csapatok a helyszínen szabadon választott, de tájjellegű ételt készítsenek, ez által is népszerűsítve és megőrizve a főként Abaújra jellemző gasztronómiai értékeket. A nap eseményei délelőtt 10 órakor kezdődnek Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő megnyitójával. Ezt követően veszi kezdetét a tájjellegű ételek elkészítése, amihez két regéci csapat is hozzáadja a helyi gasztronómiai ízeket. Az étkek elkészítését az Agyagbanda muzsikája kíséri 16 óráig. Közben Berényi András és Anita táncházi bemutatót tartanak, majd Márkus László zenéje szórakoztatja a résztvevőket 20 óráig.


Beküldte bakos Beküldve 2021.07.23. 20:49:21 (151 olvas)

Regéc Község Önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló, „Castle to castle” című projektben újjáépítette a Regéci Vár keleti palotáját, a Reneszánsz Palotát.
A nagyszabású fejlesztés ünnepélyes átadására 2021. július 31-én, 12:00 órakor kerül sor.
Az átadó rendezvény programja:
11:30 – 12:00 Tárogató játék fogadja a vendégeket Dani Attila és Veress Zoltán előadásában
12:00 – 13:00 Megnyitó és köszöntő beszédek
• dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
• dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője,
• Bakos Ferenc, Regéc polgármestere
• dr. Virág Zsolt projektvezető (Magyar Kastélyprogram Nkft.), művészettörténész

Közben: Pelsőczy László színművész és művészbarátai - váravató emlékműsor
13:00 – 13:10 az egyházak képviselői megáldják az új épületet
13:10 – 14:10 ünnepi műsor
• Bodrog Néptáncegyüttes előadása,
• Kuruc Hagyományőrző Egyesület Rákóczifalváról,
• Patria Music régizene együttes Kassáról,
Az átadott épület és a kiállítás megtekintése.
14:10-től hagyományőrző és szórakoztató műsor a várban
• Solymász bemutató,
• a Patria Music koncertje,
• a Vaga Banda gólyalábas vándormutatványosok bemutatója,
• Rézeleje Fanfárosok rezesbanda koncertje


Beküldte bakos Beküldve 2021.07.22. 20:07:10 (131 olvas)


Hamarosan, 2021. július 31-én átadásra és megnyitásra kerül az elmúlt bő egy év alatt újjáépített Reneszánsz Palota. Az ünnepélyes átadáshoz nélkülözhetetlen előkészületek már javában folynak. A rendezvény előtti két utolsó nap viszont olyan feladatok elvégzésére kell, hogy sor kerüljön, melyek elvégzése miatt elkerülhetetlen a várudvar, és ezáltal az alsóvár július 29. és július 31. között történő lezárása.
Tisztelt Látogatóink! Nagy sajnálattal hozok ilyen döntést, de ezúttal nincs egyéb alternatíva az adott feladatok biztonságos és alapos elvégzésére. Mint az ismeretes, Regéc Község Önkormányzata sem a most véget érő nagyszabású fejlesztés, sem a 2015-ben elvégzett szintén jelentős beruházás alkalmával nem zárta le a várat látogatói elől. Minden esetben ragaszkodtam azon elképzelésemhez, hogy ha az garantált biztonságot jelentő módon megvalósítható - járjon az akármilyen nagy munkával - a látogatók előtt nem lehet zárva a vár kapuja. Ezúttal is nyitva marad a kapu, bár a vár nagyjából fele az említett napokon – július 31-én az ünnepélyes átadásig - nem lesz látogatható. Természetesen a belépőjegy árakat e napokon a látogathatósághoz csökkentjük. A vár átadási rendezvénye kapcsán a településen található Látogatóközpont július 30-án, 31-én, illetve augusztus 1-én zárva tart. Ezen intézkedéshez kérem tisztelt látogatóink megértését, mely megértés reményeim szerint viszonzásra lel az újjászületett palota nyújtotta új élményben.
Bakos Ferenc polgármester


Beküldte bakos Beküldve 2021.06.10. 20:01:32 (242 olvas)A nagy lendülettel folyó, lassan a vége felé járó Reneszánsz Palota újjáépítése már-már sejtett valamit abból, amit egykoron jelentett a Regéci Vár. Igaz, hogy a palota csak az egyik épületegyüttese a várnak, de viszont egyebek mellett a méretei miatt is rendkívül meghatározó területe II. Rákóczi Ferenc Fejedelem gyermekkori lakóhelyének. Napjainkban több egyéb munka között a belső terek fényforrásainak felszerelése, üzembe helyezése és tesztelése folyik. Az egy éve folyó fejlesztésnek köszönhetően 335 év óta első alkalommal ezekben a napokban világították meg fények a palota helyiségeit. A próbaüzem alá vont lámpatestek ugyan már nem gyertya, vagy fáklya fényét vetítik az ősi falakra, de mégis nagyszerű hangulatot teremtenek az újjáépülő palota csaknem kész helyiségeiben. Bár még van munka bőségesen, de mégis minden adott ahhoz, hogy a terveknek megfelelően július végén átadásra kerüljön a csaknem három és fél évszázada romjaiba borult, jelen fejlesztés alkalmával a pincétől a tetőig újjászülető Reneszánsz Palota.


Beküldte bakos Beküldve 2021.05.20. 9:35:50 (226 olvas)A pünkösdi hétvégén, szombattól pünkösdhétfőig a Regéci Várba ellátogatók a várlátogatás mellett az első alkalommal megrendezésre kerülő termelői kézműves vásárba is belecsöppennek. Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal megtartandó vásár olyan termékeket vonultat fel, melyeket maguk a készítő kézművesek ajánlanak a vásárt meglátogató közönség figyelmébe. A teljesség igénye nélkül a pünkösdi várbéli vásáron megjelenek népi bútorfestő, vesszőből fonott tárgyakat készítő, méztermelő, nemezkészítő, csontfaragó kézművesek termékei. A vásár csupa olyan szép és igényes kézműves portékát kínál, melyek egykoron a vár mindennapi életnek szerves részei voltak, ezáltal a helyszín kifejezetten autentikusnak tekinthető.


Beküldte bakos Beküldve 2021.04.30. 17:59:55 (248 olvas)

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, leendő Vendégeinket, hogy Regéc Vára és a várhoz kapcsolódó Látogatóközpont 2021. május 01-től újra látogatható. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásáról szóló 194/2021. (IV. 26.) számú kormányrendet alapján mind a várba, mind a Látogatóközpontba csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttkorú vendégek és felügyeletük alatt lévő kiskorúak engedhetőek be. A kávézók belső területein szintén csak a védettséget igazolni tudó személyek tartózkodhatnak és fogyaszthatnak. Regéc Várában folyik az elmúlt évben megkezdett nagyszabású fejlesztés, a Reneszánsz Palota újjáépítése. Ennek okán a vár e területe ugyan le van zárva, de az Öregtorony és környezete a várudvar beruházás által nem érintett területe és az Alsóvár zavartalanul látogatható. A vár felsorolt területeiről viszont máris egyfajta ízelítőt kaphatunk a nyárra elkészülő fejlesztés hangulatából.


Beküldte bakos Beküldve 2021.04.16. 18:58:54 (229 olvas)

Sajnos Regéc Vára a járványügyi előírások értelmében ugyan még nem nyithat ki, de a várban található ajándékbolt és kávézó a vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett már ismét üzemel. Annak ellenére, hogy a várba még nem engedhető be látogató, mégis meglehetősen sokan érkeznek a fejlesztés alatt álló műemlékhez. A várhoz felsétálni a csodálatos természeti környezetben önmagában is remek program. Egyelőre ezt a programot egy a későbbi visszatérésre emlékeztető apró emléktárgy, vagy a séta közben elfogyasztott kávé, üdítő színesítheti. Visszatérni pedig igencsak érdemes lesz. Regéc Vára a folyamatosan növekvő érdeklődés mellett változik, megújul. A várban jelenleg is zajló, egy éve megkezdett nagyszabású fejlesztés a nyáron elkészül. Ennek lesz eredménye a teljesen újjáépített keleti palotaszárny, a Reneszánsz Palota. Az újjászülető palota nem csupán komoly méreteivel és látványos építészeti megoldásaival ad majd lenyűgöző élményt, hanem korhűen berendezett helyiségei, termei is minden bizonnyal magával ragadják majd a látogatókat. Az egykori Regéci Uradalom központjának, II. Rákóczi Ferenc Fejedelem gyermekkori otthonának egykori hangulatát visszaidéző Reneszánsz Palotát 335 év után a pincétől a padlásig építteti újra Regéc község. A település büszke arra, hogy a Nemzet e jelentős történelmi örökségét mentheti meg, élesztheti újra, sok-sok elkötelezett ember segítségével.


Beküldte bakos Beküldve 2021.03.12. 13:03:09 (286 olvas)

Regéc Várában az elmúlt év április végén kezdődött a Reneszánsz Palota újjáépítése. A fejlesztés a téli időszak alatt sem állt le, igaz olykor-olykor izgalmas kihívások elé állítva a kivitelezés résztvevőit. Itt-ott megesik, hogy menet közben derülnek ki különféle furcsaságok az adott projektről. Ezt a jelenséget szokás úgy is emlegetni, hogy „csontvázak a szekrényből.” Hát Regécen sincs ez másként, csupán annyi a különbség, hogy itt az újjáépülő palota egykori padlója alól kerülnek elő csontvázak nem a szekrényből, ráadásul valódiak. A zajló beruházás részeként ismét régészek dolgoznak a palotában, teljes felületű feltárást végeznek több földszinti helyiségben. Regéc Község Önkormányzata bízta meg a Magyar Nemzeti Múzeumot, hogy régészeivel végezze el a palota egyes földszinti tereinek teljes felületű kutatását, mert eljött az ideje a helyiségek burkolásának. A kutatómunka csak néhány napja tart és máris szenzációs ismeretekre és leletekre, köztük egy sírra bukkantak a szakemberek. Ráadásul abban a helyiségben, és csak bő egy méterre attól, ahol a 2006. évi Régésztábor alatt már előkerült alig padlószint alatt egy sírhely. Akkor abban két férfi csontjai kerültek elő, a most feltártban egy személy csontváza fekszik, amiről egyenlőre többet nem lehet tudni. A palota újjáépítésének munkálatai új lendületet vettek, azzal, hogy valamelyest jobbra fordult az időjárás, bár fenn a várhegyen még korai lenne tavaszról beszélni. A jó időre bizony nagy szükség lenne, ugyanis van még némi falazni való is a palotán, igaz most már egyre inkább a finomabb munkáké a főszerep kint és benn egyaránt.
Közeledik a tavasz, de Regéc Vár sajnos továbbra sem látogatható, a járványügyi előírások ezt nem teszik lehetővé. Így nem csak a közelgő ünnepi hosszú hétvégén, de minden bizonnyal még néhány hétig a vár kapuját zárva kell tartani.


Beküldte bakos Beküldve 2021.02.10. 18:05:07 (343 olvas)

860


Nem a legideálisabbak az időjárási körülmények mostanság a tetőfedéshez, különösképpen igaz ez hatszáz méter fölött Regéc Várában. Ennek ellenére, amikor az elemek azt lehetővé teszik, folyik az újjáépülő Reneszánsz Palota tetőszerkezetének cserepelése. A palota több helyiségében zajlanak munkák a téli időszak alatt is, ahol a kivitelező emberei több technikai megoldást is alkalmaznak a belső terek fűtésére. Ahogy az ideiglenes kémények füstölögnek a palotán, abból is látható, hogy e korai szakaszában már kezd „élni” az épület.
Természetes végleges kémény is kerül a palotára, így egyes helyiségek hagyományos fűtésére is nyílhat majd lehetőség. Az újjászülető palota helyiségeibe kiállítási és bemutató berendezési tárgyak kerülnek, melyek beszerzése már javában folyik. A termek berendezései akként kerülnek beszerzésre és majd elhelyezésre, hogy azok a helyiségek egykori használatát és funkcióját mutassák be a betérő látogatónak. Ugyanakkor lesznek olyan helyiségek is, melyek a berendezési tervek szerint különlegességekkel lepik meg a vár vendégeit.


Beküldte bakos Beküldve 2021.01.16. 15:07:47 (265 olvas)


Ahogyan azt tervezte a Kivitelező, január első napjaiban elkezdte, avagy idén folytatja a Reneszánsz Palota újjáépítésének munkáit Regéc Várában. Időközben kézzelfoghatóan is tél lett Regécen, ami újabb kreatív megoldások alkalmazását követeli meg a fejlesztés lebonyolítóitól. Hóban és szélben is dolgoznak a hatszáz méter magasan elhelyezkedő vár palotaépületének kivitelezésén, ahol elkészült a Páterek háza tetőszerkezete is. Javában dolgoznak a bádogosok, megkezdődött a belső terek vakolása. Dolgoznak az elektromos szakemberek, készülnek az egyedi lámpatartók. Folyamatosan, helyben készülnek a kőkeretek, amiket szinte azonnal helyükre is illesztenek a mesterek. Sajnos a vár nem lehet nyitva a járványügyi előírások miatt, de ennek ellenére egyre több látogató érkezik Regécre a téli időszakban. Hóval borított minden, de a várhoz ellátogatók számából azt gondolhatnánk, hogy tavasz van, vagy ősz. Az érzékelhetően nagy érdeklődésre számot tartó fejlesztés a tavasz második felére készül el.


(1) 2 3 4 ... 27 »