Rákóczi-szobor ajándékba a magyar államtól

Dátum 2006.04.4. 8:23:49 | Téma: Hírek


Március 26-án, a nagyságos fejedelem születésének 330. évfordulóján kezdődik a Rákóczi-ünnepségsorozat Borsiban, a fejedelem szülőhelyén. Az októberig tartó rendezvénysorozatnak egy köztéri Rákóczi-szobor felállítása is része, melyet a magyar állam adományozott Kassának. Szlovákia Kulturális Minisztériuma és a magyarországi Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az egyeztető tárgyalásokon több terminus között is válogathatott a szoborállítás időpontját illetően. Szóba került a fejedelem születésének és halálának napja, valamint a Rákóczi-hamvak újratemetésének dátuma is.
Ám végül április 5. mellett döntöttek a szervezők, annak ellenére, hogy az itteniek számára a Kassai Kormányprogram „ugrik be” erről a dátumról, nem pedig az a történelmi tény, hogy a marosvásárhelyi diéta ezen a napon iktatta be az erdélyi fejedelmet. A szobrot a Rodostói ház előtt, azaz a Hóhér-bástya udvarán állítják majd fel. A 35 millió forint értékű alkotás Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász műve. Vass Lajos, a NKÖM államtitkárának tájékoztatása szerint a mintegy 2,4 méter magas szobor zöld gránittalapzatán Európa térképe látható, hangsúlyozva ezzel nemcsak II. Rákóczi Ferenc európaiságát, hanem az új uniós tagországok, azaz főként Magyarország és Szlovákia egyenlő esélyeit és a fejedelemhez való kötődését is.

A szoborállítási dátum kiválasztásán kívül a fejedelem neve is okozott némi problémát, mivel a szlovák törvények idevágó paszszusa szerint a Szlovákia területéhez kapcsolódó történelmi személyiségek nevét szlovákos formában lehet csak leírni. Ám mivel mindenkinek – így a néhai fejedelemnek is – joga van a saját nevét használni, végül konszenzus született, és Rákóczi neve az eredeti változatban, cz-vel és hosszú ó-val került a propagációs anyagokba és a jelenleg még csak szlovák nyelvű honlapra.

A rendezvénysorozat Kassán, október 29-én zárul majd. A számos érdekes eseménynek nemcsak Kassa, Rákóczi városa, hanem Borsi és Budamér is otthont ad, a záróműsorban pedig az ünnepi felvonuláson és szentmisén kívül egy Budapestről induló nosztalgiavonat is szerepelni fog.

KOZSÁR ZSUZSANNA

forrás: http://szlovakia.vilagszinvonal.huEz a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=12