A nyolcadik nap

Dátum 2009.07.29. 21:14:25 | Téma: A Regéci Vár hírei

Az idő kegyes hozzánk, tovább folyik a munka. A konyhában kitűzött árkot végre sikerült befejeznünk, holnap már csak be kell temetni. Itt új információ nem volt. Az udvar északi felében levő gödör lassan kezd formát ölteni: lényegében téglalap formájú és tele van dobálva jó nagy kövekkel. Azt sajnos még mindig nem tudjuk, hogy mire szolgált, ugyanis nyugati végét és alját egyelőre nem értük el. A másik gödör funkciója és pontos méretei továbbra is kérdésesek. Ebben is csupán bedobált köveket, illetve egy jó vastag őskori edénydarabot találtunk. Azt már régóta tudjuk, hogy a bronzkor embere megtelepedett a hegyen, de ez a gödör bizonyosan nem abból a korszakból származik, a szóban forgó cserépdarab a betöltődéssel keveredhetett ide. Holnap egészen bizonyosan okosabbak leszünk...
Befejeztük a Tömlöcre (?) merőlegesen kitűzött árkunkat is, itt már csak a dokumentálás van hátra. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy amit tömlöcnek tartunk, az inkább jégverem lehetett.
Az udvar déli végén tovább nyomulunk dél felé, már közel járunk a keleti palotaszárny végéhez. Az udvart dél felől lezáró domb rettentően sok kisebb-nagyobb követ tartalmaz, de rejtély, hogy ez az irgalmatlan tömegű omladék honnan került ide, ugyanis magában a dombban eddig semmiféle építményt nem találtunk, pedig már csaknem félbevágtuk. Az említett omladékból viszonylag sok kályhacsempe, több mázas padlótégla (ezek nagyon szépek, több színben pompáznak, indák és virágok díszítik őket) és ismét sok reneszánsz kőfaragvány került elő. Ez utóbbiak közül kiemelkedő jelentőségű egy virágdíszes kandalló-elem töredéke, melyen a ..63-as szám olvasható. Ez nyilván egy évszám töredéke, s ez az évszám a kő egyéb díszítményei alapján aligha lehet más, mint 1563.

Simon ZoltánEz a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=224