Előzetes kutatás kezdődött a regéci várban május 23-án.

Dátum 2011.05.24. 20:40:57 | Téma: A Regéci Vár hírei

Az első nap (május 23.)
Az előzetes kutatással két fő célt szeretnénk megvalósítani: Elősegíteni a keleti palotaszárny déli egységének állagvédelmét, valamint a déli sziklacsúcsra vezető turistaösvény áthelyezésével szeretnénk megteremteni a feltételeket a feltárás folytatására. A munka egy hétnél több időt aligha vesz igénybe.
A hétfői napon a keleti palotaszárny emeleti terének déli előterét (a Bahama-pince feletti területet) tisztítottuk meg. Ez a palotaszárny helyreállításához kapcsolódott, hiszen szabaddá tette a szárny déli falának eddig ismeretlen kelet szakaszát is. Ide érkezett fel a szárny emeleti helyiségeibe vezető lépcső. A lépcsőről nyíló ajtó szélessége sajnos nem derült ki, a nyílásnak csupán nyugati kávája maradt meg. A szóban forgó területről – melynek padlója földesnek bizonyult – meglepően sok 17. századi kályha csempe-töredék és használati kerámia került elő. Említésre méltó még egy ajtópánt is.

Simon Zoltán


A második nap (május 24.)

A keddi napon teljesen befejeztük a Bahama-pince feletti terület tisztítását. Itt több dolgunk már nem is akadt.
Annál inkább az Alsóvár sziklájának északi oldalán, ahová az Önkormányzattal közösen a váron belüli turistaösvény itteni szakaszát óhajtjuk áthelyeztetni. Itt Bahama és társai (Domoszlai „Bahama” Géza, Steiner Károly, Nagy Zsolt és Márkus László) áldozatos munkájának köszönhetően egy 5 m hosszú és majdnem 2 m széles terület megtisztítása történt meg. Ennek során – Simon Zoltán földbelátó képességének igazolásául – az általa megjósolt helyen egy ajtót, pontosabban annak részletét találtunk azon a falon, mely az Alsóvárba vezető lépcső oldalfalát alkotta és várfal is volt egyben. Az ajtó az Alsóvárba vezető lépcsőből nyílhatott az Alsóvár keleti oldalán lévő, ma igen romos állapotban lévő kora újkori bástyába. Az ajtóról holnap tudhatunk meg több információt. Mai kutatási napunk egyébként a tegnapihoz viszonyítva leletben igen szegény volt: kis számú kora újkori kerámia és kályhacsempe-töredék mellett egy-két középkori kerámia került csak elő.

Giber MihályEz a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=334