Az előzetes kutatás folytatása és lezárása

Dátum 2011.05.26. 17:35:38 | Téma: A Regéci Vár hírei


A harmadik nap (május 25.)

Elérkeztünk munkálataink harmadik napjához. A mai napon teljesen befejeztük az Alsóvár északkeleti sarkánál végzett tereprendezést. A munka több érdekességgel is szolgált.
Előkerült a keleti várfalnak az Alsóvárig felhúzódó szakaszának egy kis részlete, melyen – az előző nap Simon Zoltán (aki a nap legnagyobb részét ezúttal Füzér várban töltötte, hiszen oda szólította a kötelesség) által megjósolt (hiába, no, még a falon is átlát...) helyen – egy ajtó megmaradt részlete került elő. Az ajtó megmaradt részleteit egy eredeti helyén megtalált küszöbkő és felette az omladékban előkerült élszedett szárkő jelentette. A szárkövet félretettük, alkalmasint eredeti helyére visszahelyezhető lesz. Leleteink között középkori kerámia-töredékek is voltak, melyek igazolják az Alsóvár középkori eredetét.
Az ezt követő munka során kialakítottuk az új turistautat az Alsóvár sziklájának ezen részén. Már csak egy lépcső hiányzik, amelyen ezt az új ösvényt el lehet érni a Középső Vár felől. Ez is hamarosan megépül.
Szintén ezen a napon a Középső Vár keleti palotaszárnyának déli végén lévő két helyiségben kezdtük el kitisztítani az omladéktól az egykori tereket (ahol a 17. században sütőház, ecetes ház és más helyiségek voltak). Innen kora újkori kerámia és kályhacsempe-töredékek kerültek elő. A helyiségeket az omladéktól csak annyiban tisztítjuk meg, hogy a kőműves a hamarosan bekövetkező veszélyelhárító falazásnál dolgozni tudjon, a helyiségeket – reményeink szerint - majd az idei ásatás során tisztítjuk ki teljesen.

Giber Mihály – Simon Zoltán

Negyedik nap (május 26.)

Sajnos ma reggel szembesülnünk kellett azzal, hogy a mai nap lesz e heti utolsó munkanapunk Regécen, pedig ez alkalommal is jól éreztük magunkat a faluban és szívesen dolgoztunk a várban. De hát ma tényleg be kellett fejezni a munkát. Felvittük az alaprajzra az új szelvényeket, s felmértük az ajtó keretkövét is.
Ma már csak a palotaszárny belsejében dolgoztunk, ahol ismét szép számmal jöttek elő a kora újkori leletek, sőt egy ajtó eredeti helyén lévő maradványait is sikerült jórészt kitisztítani az omladéktól a palota belsejében. Ezzel (majdnem) teljesen szabaddá tettük a terepet az állagmegóvó falazás számára. Fontos, hogy kiderült: mindkét földszinti helyiséget fiókos dongaboltozat fedte egykor. Ennek csekély maradványai megfigyelhetőek voltak mindkét térben. Igazság szerint döntően a nagyobbik, két ablakos helyiségben dolgoztunk, hiszen a másik tér állapota olyannyira életveszélyes (az emeleti falak egy részét jószerével csak egy-két kő tartja...), hogy ott csak a legszükségesebb munkát végeztük el.

Végzetül ismét szeretnénk megköszönni a közreműködők munkáját. Köszönettel tartozunk Domoszlai „Bahama” Gézának, Steiner Károlynak, Márkus Lászlónak, Nagy Zsoltnak és Magyar Gergelynek várbeli munkájukért, Juhász Mariannak gondviselésért, Kormos Istvánnak és Bakos Ferencnek a zökkenőmentes munka megszervezéséért.

Giber Mihály – Simon ZoltánEz a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=335