Nagyszabású turisztikai fejlesztések Regécen

Dátum 2013.01.30. 19:23:41 | Téma: A Regéci Vár híreiSikeres a Regéc Község Önkormányzata által tavaly ősszel benyújtott turisztikai témakörű pályázat. Az igencsak nagyszabású pályázat által sikeresen elnyert támogatás csaknem félmilliárd forint, amely összeg a várral kapcsolatos nagyütemű fejlesztésekre használható fel. Regéc község 1999-ben kezdte feltáratni az egykor oly dicső várat. Az azóta eltelt sok év számos eredményt hozott, olykor kudarcot. Nagy feladatot vállat fel a község önkormányzata, akkor, amikor a vár megmentésébe kezdet, hiszen sok éven keresztül vagy semmilyen, vagy nagyon minimális támogatás állt rendelkezésre a vármentő munkához. A 2012. év nagyberuházása mindenképpen mérföldkőnek tekinthető. A most elnyert támogatás segítségével megvalósuló helyreállítás és fejlesztés az elmúlt tizennégy év gyümölcse. „A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkorát töltötte” című projekt két beruházási helyszínen veszi kezdetét majd, amint a szükséges adminisztrációs és közbeszerzési eljárások azt lehetővé teszik, ez várhatóan minimálisan is több hónap.
Természetesen maga Regéc Vára az egyik fejlesztési terület, ahol a pályázati támogatásnak köszönhetően több mint háromszázhúsz év után tető kerül a vár egyik meghatározó épületére, ez az öregtorony. Már a tavalyi évben jelentős mértékben, de nem teljesen helyreállított északi torony eredeti állapotának megfelelően újjáépítésre kerül. A több szintes torony helyreállítása után kiállításoknak és bemutatótereknek ad helyet. Környezetében szabadtéri kiállítóterek létesülnek a környező falak állagvédelme mellett. A vár keleti oldalán húzódó várárokban színpaddal ellátott rendezvénytér kialakítása fog megvalósulni. Néhány éve érezhető már, hogy a jelenlegi fogadóépület a vár bejáratánál elavult, így a fejlesztés ennek a faszerkezetű épületnek a cseréjét is tartalmazza. A jelenlegi építmény helyére egy nagyobb, sokkal korszerűbb fogadóépület kerül, ami már rendelkezni fog elvárható vendégfogadási színvonallal.
A másik fejlesztési terület az önkormányzat tulajdonában lévő, a község közepén található ingatlan. Ide egy olyan épületkomplexum épül, amely funkcióit tekintve szorosan kapcsolódik a várhoz. Az épület alaprendeltetése az, hogy a településen rendelkezésre álljon egy olyan fogadóépület, amely magas színvonalon tudja fogadni azokat a látogatói csoportokat, akik további olyan értékekkel szeretnének megismerkedni, melyek a várban nem bemutathatóak. Ez a létesítmény helyt ad majd egy információs, és régóta szükséges régészeti központnak, leletanyag tárlónak és kőtárnak. Interaktív lehetőség nyílik e helyen a régészeti leletanyag feldolgozásában való részvételre is. Az új turisztikai létesítményben kiállítások is lesznek és egy multimédiás vetítő központ, ami háromdimenziós animáció segítségével mutatja be a vár egykori ép állapotát.
Regéc ezzel a pályázati támogatással soha nem látott lehetőséget kapott mind a vár, mind a település fejlesztésére, amely fejlesztések a remények szerint belátható időn belül munkahelyeket, megélhetést is képesek lesznek teremteni.Ez a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=423