A 4. nap krónikája

Dátum 2013.07.19. 22:02:16 | Téma: A Regéci Vár hírei

A „büntetőárokban” őskortól napjainkig mindenféle lelet volt. Jóval több lelet került elő, mint korábban. Megfogyatkozott emberi erővel dolgoztunk, mivel Havasy Orsolya éppen Budapesten vette át régész diplomáját. A diplomához ez úton is gratulálunk neki!
Mészáros tanár úr és csapata (amit ma három hutai fiatal is erősített lelkesedésével és munkaerejével) újabb szakaszon haladt előre a kapualjban. Egy alacsonyabb falat és egy kerékvető követ is találtak – ez a kerékvető kő már a harmadik a kapualjban.
Bahamáék is jelentős részeket távolítottak el az Alsóvár középkori íves falának külső oldalát takaró, közel 3 méter magas omladékból. Munkájuk eredményeképpen már majdnem 8 méter hosszan látszik a 2 méteres magasságig fennálló fal, melynek jelentős részén az eredeti vakolat is megmaradt.
Mellettük a ráckeveiek kisebb különítménye egyre beljebb halad az Alsóvár bejárata mögötti omladékban. Az omladék alól a keleti oldalon egy igen jó állapotú kő-, illetve téglafal került elő, a másik oldal képét azonban a köves omladék határozza meg.
Kevésbé hálás, de annál hősiesebb feladat jutott ma is Bakos Janinak és a regéci fiataloknak, akik az alsóvár feltárásából származó és az a Középső vár udvarára leengedett omladékot talicskázzák ki a várból.
A leletanyag ma is igen vegyes volt, sok középkori és kora újkori lelet került elő. Kiemelendő, hogy ma is előkerült egy pénz (Szabó Andrea ráckevei tanárnő találta), mely azonban még tisztításra vár.

Búth Mária, Giber Mihály, Molnár Gergely


Ez a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=447