Üdvözlet Regéc rajongóinak!

Dátum 2015.07.23. 15:24:50 | Téma: A Regéci Vár hírei

17 esztendeje kezdődött a regéci vár feltárása. Számos helyen szeretnénk új információkat szerezni, ezek közül az első a nyugati várfal déli szakaszának folytatása, amely helyreállításért kiált.
Ennek megfelelően megkíséreljük a nyugati palotaszárny déli végén található elpusztult palotaszárny pinceszintjeinek nyugati belső síkjának meghatározását. Ezt természetesen úgy lenne hatásos, hogyha ezzel egy úttal a külső falsík megtalálására is lehetőség nyílna, azonban ez ma még csak álom. Ugyanehhez a témához kapcsolódik a kapualj szomszédságában álló, mindeddig nem vizsgált épület feltárása, amely már eddig is váratlan eredményekkel járt.
További feladataink a következő megpályázandó projekt elősegítését célzó feltárások, ennek keretében a keleti palotaszárny pincelejáratának tisztázását is megkezdtük.
Ezen kívül, tavalyról elmaradt néhány apróbb munka, elsősorban a délkeleti bástyában, ezt ebben az évben szeretnénk lezárni, nevezetesen a bástya alsó szintjének teljes feltárását.
További feladat az úgynevezett kápolna eredeti járószintjének meghatározása, ami már évek óta hiába dolgoztunk.
A következő projekt elemeihez elengedhetetlenül fontos, a keleti palotaszárny pincéjének alaposabb megismerése. Ennek lejáratának helyét már eddig is ismertük, de annak részletei mindeddig ismeretlenek voltak. Egyik célkitűzésünk tehát az, hogy a lejárat formájára egyértelmű információkat nyújtsunk az építész számára.

Első nap:
Megkezdtük a délkeleti bástya alsó szintjének feltárását, jelentős mennyiségű kora újkori leletanyag került elő, köztük reneszánsz kőfaragványok is.
A nyugati palotaszárny déli végén három egykori pince maradványai között is elkezdtük a munkát, itt azonban meglehetősen kevés eredmény értünk mindeddig el, ami nem is csoda, hiszen a pincék járószintje kb. 3 méterrel mélyebben várható.
Az egykori kápolna épületének délkeleti részében nyitottunk egy 2x2 méteres kutatóárkot a padlószint felleléséhez, itt haladtunk lefelé, a rendkívül omladékos talajban.
Második nap:

A kápolnában lévő szelvényben egy baluszter töredéket és egy érmét találtunk.
Ez a hír Regéc honlapja -tól jött
https://www.regec.hu

A sztori URL -je :
https://www.regec.hu/article.php?storyid=512