Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Galéria

Regéc Várának Látogatóközpontja

* Állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról
* Multimédiás élményelemek, várból származó leletek
* Regéc Várát bemutató 3D animációs film
* Időszaki kiállítás
* Kilátótorony
* Presszó
* Ajándékbolt
* Mini ABC

Cím: 3893 Regéc Fő út 42.

Testvér településeink

idokep.hu
Felhőkép FelhőképHőtérkép Hőtérkép Forrás: idokep.hu

Statisztika


msandor, regéc, várrom, vár, feltárás, régész, bokály, majális, mogyoróska, hejce, háromhuta, falunap, búcsú, templom, katolikus, önkormányzat, part.maps@regec.hu
Pillanatképek mindennapjainkból...
DSCF4234.JPG
07.11_(3).jpg
DSCF3330.JPG
tavaszi_kepek_2007_15.jpgA vár helyreállítása2003. augusztus 29-én átadásra került a regéci vár helyreállított északi bástyája.

A május 28-tól augusztus 28-ig tartó kivitelezés az elmúlt 300 év legnagyobb beruházása volt Regéc várában, melyet az Önkormányzat reményei szerint a jövőben legalább ilyen méretűek, vagy még nagyobbak követnek.A mérföldkőnek is nevezhető helyreállítás rendezte és biztonságossá tette a vár bejáratát, a fából készült épület segítségével kulturálttá válik a látogatók fogadása. A jövő évi tervekben szerepel az északi torony mellett található rondella (kör alakú bástya) és a keleti várfal helyreállítása, amennyiben a szükséges engedélyek és a jelentős anyagiak rendelkezésre állnak.Megkezdődtek a 2003-as év helyreállítási munkálatai a Várban.

Az északi bástya egészét átfogó helyreállítás során kijavításra kerülnek az építmény kiszakadozott falrészei, visszaépülnek a boltívek. A bástya északi sarka teljes egészében visszaépül, ennek elkészülte után itt lesz a vár bejárata. Nagyon jó állapotban megmaradt a bástyában található kazamata, nagyszerű látványt nyújt majd ezen a tervezett bejáraton belépő látogatóknak... A bástya helyreállítása nagy feladat, az északi sarok nagyobb részben tömör fala sok építő anyagot, munkát és pénzt emészt fel, de elkészülte után jelentős eredmény lesz a vár helyreállításában. Az sem mellékes, hogy megszűnik egy jelentős, balesetveszélyes terület. Kulturált, rendezett területen, a műemlékhez méltó módon lehet majd belépni a várba, kellő látványt nyújtva az ide látogatóknak.

______________

Az északi bástyában megépül a gyilokjáró és lépcsőzete, ezen keresztül lehet majd a jövőben eljutni az északi toronyhoz. Elkészül az un. fogadóépület a bejáratnál, melynek rendeltetése, hogy védelmet nyújtson a látogatóknak eső ellen, illetve ez lesz későbbiekben a beléptető hely.
_______________________________________________________________

Az Északi Bástya avatási ünnepsége. 2003.08.29.


[ Vissza ide: Információk | | Nyomtatóbarát verzió]