2003. május 28.

Megkezdődtek a 2003-as év helyreállítási munkálatai a Várban. Az északi bástya egészét átfogó helyreállítás során kijavításra kerülnek az építmény kiszakadozott falrészei, visszaépülnek a boltívek. A bástya északi sarka teljes egészében visszaépül, ennek elkészülte után itt lesz a vár bejárata. Nagyon jó állapotban megmaradt a bástyában található kazamata, nagyszerű látványt nyújt majd ezen a tervezett bejáraton belépő látogatóknak… A bástya helyreállítása nagy feladat, az északi sarok nagyobb részben tömör fala sok építő anyagot, munkát és pénzt emészt fel, de elkészülte után jelentős eredmény lesz a vár helyreállításában. Az sem mellékes, hogy megszűnik egy jelentős, balesetveszélyes terület. Kulturált, rendezett területen, a műemlékhez méltó módon lehet majd belépni a várba, kellő látványt nyújtva az ide látogatóknak.

A mérföldkőnek is nevezhető helyreállítás rendezte és biztonságossá tette a vár bejáratát, a fából készült épület segítségével kulturálttá válik a látogatók fogadása. A jövő évi tervekben szerepel az északi torony mellett található rondella (kör alakú bástya) és a keleti várfal helyreállítása, amennyiben a szükséges engedélyek és a jelentős anyagiak rendelkezésre állnak.

Az északi bástyában megépül a gyilokjáró és lépcsőzete, ezen keresztül lehet majd a jövőben eljutni az északi toronyhoz. Elkészül az un. fogadóépület a bejáratnál, melynek rendeltetése, hogy védelmet nyújtson a látogatóknak eső ellen, illetve ez lesz későbbiekben a beléptető hely.

2003. augusztus 29.

Átadásra került a regéci vár helyreállított északi bástyája.

A május 28-tól augusztus 28-ig tartó kivitelezés az elmúlt 300 év legnagyobb beruházása volt Regéc várában, melyet az Önkormányzat reményei szerint a jövőben legalább ilyen méretűek, vagy még nagyobbak követnek.

Az Északi Bástya avatási ünnepsége. 2003.08.29.