Harangjaink

A regéci Római Katolikus templomban ami 1904-ben épült, kettő harang található, a néphagyomány szerint mindkét harang a várból lett lehozva, annak elpusztítása után, a nagyobbat, amit Rákóczi harangként emlegetnek, 1906-ban a haranglábról leakasztván díszkísérettel vitték Kassára a Fejedelem hazahozott hamvainak újratemetésére.

Ezt a harangot 1667-ben készítette Mathias Ulrich eperjesi harangöntő mester I. Rákóczi Ferenc megrendelésére. A harangon a következő körfelirat olvasható:

“FRAN RAKOCZY PRIN TRANSIL IN HONO DEI FIERI CVRAVIT ANNO 1667”

A kisebb harang, amit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2003. tavaszán minősített műtárggyá és helyezett védelem alá, 39 ével idősebb. Ez a harang 1628-ban készült szintén Eperjesen Georg Wierd mester keze alatt. A 34,5 cm átmérőjű harangon látható felirat így szól:

“GEORG WIERD IN EPPERIES GOSSE MICH ANNO M DC XXVIII”


A Görög katolikus templom 1956-ban épült, annak haranglába szintén ekkor készült el.

Ma a haranglábban két harang található, a nagyobbat 1956. augusztus 6-án szentelték fel a templommal együtt.
Ez a harang 1908-ban készült Budapesten Thury Ferenc keze alatt. Regécre kerülését Mihályi Bertalan, az új templom első papja segítette elő. A harangon két szent alakja látható, egyikük mellett olvasható: “Szent Ferenc könyörögj érettünk”. 1925-ben készült a kis harang Sopronban, melyen nincs más felirat, mint a gyártás éve, helye és a gyártók neve: Seltenhofer Ferenc és fiai. Ezt a harangot 1983-ban hozta Regécre az akkori görög katolikus pap Szoloczki János, akárcsak a nagy harang, ez is más helyre készült eredetileg. Mind két harangot a görög katolikus búcsú napján, augusztus első vasárnapján szentelték fel, melyek azóta is mindennap megszólalnak a Bálint-hegy alatt.