2015. július 21.

Ismét régészeti ásatás

Sok év telt már el azóta, hogy Regéc Község Önkormányzata megkezdte Regéc Várának régészeti feltárását. Akkor, 1999-ben úttörő munkával kezdte meg a község önkormányzata a műemlék megmentését, fejlesztését szolgáló munkát. Előbb az igen jelentős mértékű bozóttól, fáktól kellett megtisztítani az ősi romokat, majd ezt követően következhetett az akkor kissé kilátástalannak tűnő küzdelem a sok száz éves falakat kiásása érdekében. Sok ezernyi köbméter sitt és kő megmozgatása, deponálása és eltávolítása vette kezdetét akkor. Úgynevezett Régésztábort hozott létre az önkormányzat 1999-ben, ahová olyan lelkes középiskolás és egyetemista diákok érkeztek, akik komoly fizikai erőfeszítések vállalásával küzdöttek a több méter vastagságú törmelék és kő hegyekkel. A hetente egymást váltó diákok és tanáraik mellett számos önkéntes, az önkormányzat elkötelezett dolgozói csapata kapcsolódott be az azóta is nyaranta, jellemzően júliusban és augusztusban megrendezésre kerülő régésztáboros ásatásba. Nincs ez másként idén sem, hiszen július 20. és augusztus 7. között ismét régészeti feltárás zajlik Regéc Várában. Ez bizony már a 17. ásatási évad, ami jelen esetben a műemlék déli területein zajlik. Mindeközben javában folyik az a nagyszabású beruház a vár északi részén, aminek az alapjait nagymértékben az évről évre megrendezésre kerülő régésztáboros feltárások teremtették meg. Kiváló, a vár és Regéc iránt elkötelezett régészek irányították és irányítják a sok éve elkezdett munkafolyamatot, élükön Simon Zoltán régésszel. Az igazán komoly fizikai kitartást igénylő Régésztábor minden kihívása ellenére változatlanul népszerű, vagy talán éppen e kihívások teszik igazán izgalmassá. Több száz év után megtalálni egy-egy érdekes leletet, falmaradványt, pincét. Számos, nem mindennapi élmény a feltáráson, különleges hangulat a Régésztáborban, ezért is nagyon sok diák több év feltárásán is részt vesz, sőt akár az adott iskola befejezése után is visszatér az ásatásra Regéc Várába.

2015. július 23.

17 esztendeje kezdődött a regéci vár feltárása. Számos helyen szeretnénk új információkat szerezni, ezek közül az első a nyugati várfal déli szakaszának folytatása, amely helyreállításért kiált.
Ennek megfelelően megkíséreljük a nyugati palotaszárny déli végén található elpusztult palotaszárny pinceszintjeinek nyugati belső síkjának meghatározását. Ezt természetesen úgy lenne hatásos, hogyha ezzel egy úttal a külső falsík megtalálására is lehetőség nyílna, azonban ez ma még csak álom. Ugyanehhez a témához kapcsolódik a kapualj szomszédságában álló, mindeddig nem vizsgált épület feltárása, amely már eddig is váratlan eredményekkel járt.
További feladataink a következő megpályázandó projekt elősegítését célzó feltárások, ennek keretében a keleti palotaszárny pincelejáratának tisztázását is megkezdtük.
Ezen kívül, tavalyról elmaradt néhány apróbb munka, elsősorban a délkeleti bástyában, ezt ebben az évben szeretnénk lezárni, nevezetesen a bástya alsó szintjének teljes feltárását.
További feladat az úgynevezett kápolna eredeti járószintjének meghatározása, ami már évek óta hiába dolgoztunk.
A következő projekt elemeihez elengedhetetlenül fontos, a keleti palotaszárny pincéjének alaposabb megismerése. Ennek lejáratának helyét már eddig is ismertük, de annak részletei mindeddig ismeretlenek voltak. Egyik célkitűzésünk tehát az, hogy a lejárat formájára egyértelmű információkat nyújtsunk az építész számára.


Első nap:
Megkezdtük a délkeleti bástya alsó szintjének feltárását, jelentős mennyiségű kora újkori leletanyag került elő, köztük reneszánsz kőfaragványok is.
A nyugati palotaszárny déli végén három egykori pince maradványai között is elkezdtük a munkát, itt azonban meglehetősen kevés eredmény értünk mindeddig el, ami nem is csoda, hiszen a pincék járószintje kb. 3 méterrel mélyebben várható.
Az egykori kápolna épületének délkeleti részében nyitottunk egy 2×2 méteres kutatóárkot a padlószint felleléséhez, itt haladtunk lefelé, a rendkívül omladékos talajban.
Második nap:

A kápolnában lévő szelvényben egy baluszter töredéket és egy érmét találtunk.

2015. augusztus 06.

Lassan három hete folyik a régészeti feltárás Regéc Várában. A 17. alkalommal zajló Régésztábor ideje alatt a vár déli területein, egyszerre több ponton is folyik az ásatás sok lelkes középiskolás diák áldozatos közreműködésével. Természetesen a regéciek is kiveszik a részüket a sok-sok köbméter sitt és kő megmozgatásából, aminek eredménye több, egyre jobban kirajzolódó helyiség. Kimagasló az idei ásatáson a fellelt faragott kő mennyisége, melyek szinte egymást érve kerülnek elő a feltárási területeken. Bár töredékes a kőlelet, de így is szebbnél szebb különböző kőkeret maradványok kerülnek elő, és ami újdonság, hogy több egykori kőfaragvány kályha láb is előkerült. Míg a vár déli területein ásatás zajlik, aközben is nagy lendülettel folyik az északi torony újjáépítése, a torony környezetének megújulása, az új Látogatófogadó épület megépítése. E fejlesztési projekt keretében a község közepén épül a Látogatóközpont komplexum. Ezek a fejlesztések az ősz derekára kell, hogy elkészüljenek.

2015. augusztus 25.

Kezdetben, 1999-ben tíz évre szóló terv fogalmazódott meg Regéc Várának régészeti feltárására. Az idei ásatás már a tizenhetedik volt, amit Regéc Község Önkormányzata a már hagyományos Régésztábor megszervezésével hozott létre. A három hetes Régésztáborban, ebben az évben is számos elkötelezett diák és őket kísérő pedagógus küzdött a sok köbméternyi sitt és kő megmozgatásával, annak érdekében, hogy több évszázadnyi elrejtettség után napvilágra kerülhessenek az ősi falmaradványok, leletek. Összességében valamivel több, mint száz fő dolgozott az idei ásatáson Simon Zoltán és Hegyi Dóra régészek irányítása alatt. A budapesti és ráckevei diákok, tanáraik, egy-két napra, vagy hétre beugró lelkes önkéntesek, az önkormányzat elhivatott dolgozói és helyi fiatalok. Regéc Község Önkormányzata köszönetét fejezi ki minden közreműködőnek, azoknak is akik a várban az első vonalban küzdöttek, és azoknak is akik a „hátországban” dolgoztak a Régésztábor sikeres lebonyolításáért.