Népmesék Regécen

Idén Regéc is csatlakozik a népmesék népszerűsítéséhez, így ebből az alkalomból “Mesél a falu” címmel kihelyeztünk néhány népmesét tartalmazó táblát, amit bárki elolvashat, ha végigsétál a falun.

A köszöntő táblát a Községháza előtt találják.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk minden mesét szerető gyermeknek és felnőttnek egyaránt!

A képre kattintva olvashatnak néhányat a kihelyezett mesékből:

Mi a Népmese napja?

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)